Początek jesieni

13 sierpnia 2020

Dorada z piekarnika w warzywach

Dorada jest bardzo dobrą rybą, o białym delikatnym mięsie i co najważniejsze, bardzo mało ma ości. U nas dostępna praktycznie zawsze. Dorada pieczona w warzywach jest bardzo smaczna, soczysta, a przygotowanie jest proste i szybkie. Danie ładnie się prezentuje, idealne na obiad, czy kolację.



Składniki:
  • 2 średnie Dorady
  • 1/4 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 2 garście fasoli szparagowej
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Sprawioną Doradę umyć, osuszyć, naciąć po wierzchu w dwóch miejscach, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i zostawić w lodówce. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cząstki lub plastry mniej więcej jednej grubości. Zagotować wodę, trochę osolić, wrzucić warzywa i obgotować 2-3 minuty, aby trochę zmiękły. Formę lub naczynie żaroodporne nasmarować olejem, do brzucha Dorady włożyć po gałązce zielonej pietruszki, a w nacięcia ząbek czosnku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na około ryby ułożyć warzywa, posypać pieprzem. Na wierzch ryby położyć po plasterku cytryny i gałązki rozmarynu, a także masło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i włożyć rybę. Piec 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz