Zupa z kurek czyli kurkowa
Zupa z kurek, z ziemniakami, pyszna, aromatyczna, delikatna i prosta. Świetny pomysł na obiad, taki letni, bo sezon na kurki nie jest długi. Można ugotować ją na rosole, ale pyszna jest na wywarze z warzyw, i podsmażonych na maśle kurkach.
.
Składniki:- 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - zielona część pora
 - nać selera
 - koperek
 - 250-300 gram kurek
 - 3-4 łyżki śmietany
 - 2 łyżki masła
 - 1 cebulka
 - 1 łyżka mąki
 - 5-6 ziemniaków
 - 1 liść laurowy
 - 2 ziela angielskie
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Kurki dokładnie umyć zmieniając wodę, aby pozbyć się piasku. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Masło rozgrzać na patelni dodać kurki i przesmażyć, na koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki dodać do zupy, osolić do smaku i dodać pieprzu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zupę z kurek można ugotować też na rosole.
Komentarze
Prześlij komentarz