1 lipca 2020

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne, pyszne, pachnące w całym domu, idealne do kanapek czy drugiego dania na obiad. Ważne, aby ogórki były gruntowe bez nawozu, lub miały go nie dużo, najlepsze są takie ze swojej działki. Przygotowanie takich ogórków jest banalnie proste, każdy kto chce, może sobie zakisić ogórki, wystarczy naczynie kamienne, czy szklane, nawet większy słoik.



Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • sól kamienna nie jodowana
  • główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • korzeń chrzanu
  • 10 liści z wiśni 
  • 5 liści z czarnej porzeczki
  • 3 gałązki kopru z nasionami
  • woda przegotowana letnia

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Naczynie do ogórków garnek lub słój wyparzyć wrzącą wodą, ułożyć ogórki, przekładając przyprawami, ale ogórki muszą stać jeden przy drugim, ciasno, nie mogą pływać. Zalać przegotowaną letnią wodą z solą, bierzemy płaską łyżkę soli na litr wody, tak aby ogórki były przykryte wodą, nie mogą wystawać, jeśli kisimy w garnku kamiennym, obciążamy talerzykiem i przykrywamy ściereczką, jeśli robimy w słoiku zakręcamy nakrętką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a potem przenosimy w chłodniejsze miejsce. Ogórki małosolne to takie, które kisi się krótko, a smakują najlepiej gdy jeszcze nie są ukiszone do końca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz