11 lipca 2020

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone, zdrowe, pyszne, kiszę co roku, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić. Ogórki kisi się bardzo prosto, najważniejsze aby ogórki były z wiadomego miejsca, ja mam swoje, bez nawozów. Przepis na ogórki jest w naszej rodzinie od dawna, tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja. 


Składniki na 1 słoik litrowy:

  • ogórki 
  • 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej
  • gałązka kopru z nasionami
  •  kawałek korzenia chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • słoik litrowy 
  • wrząca woda


Wykonanie:
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Ogórki umyć dokładnie i odsączyć, ułożyć ciasno w słoiku. Na wierzch włożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Przyprawy kładziemy na ogórki, aby ogórki były jakby obciążone, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wszystko było przykryte wodą. Zakręcamy nakrętki i od razu wynosimy do piwnicy czy spiżarni. Ogórki są bardzo dobre, twarde aż do lata. Niektórzy robią ogórki w butelkach plastykowych po mleku, czy wodzie, do takich butelek wlewamy wodę przegotowaną  ciepłą, reszta składników i sposób wykonania ten sam, ogórki muszą być mniejsze, aby zmieściły się w otworze butelki.


25 komentarzy:

  1. Ogórki kiszone uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płaska czy kopiasta łyżka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżka duża, taka od zupy, nie płaska, tylko z małą górką, ale nie czubata, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy 1 łyżka na słoik czy na 1litr wody to różnica dziekuję za inf.

      Usuń
    3. Jedna łyżka na słoik litrowy, pozdrawiam!

      Usuń
    4. Optymalnie do kiszonek 2 max 3% soli niejodowanej na litr wody - tak najłatwiej to 2 do 3 dkg / litr wody - NIE GOTUJEMY WODY - im twardsza tym ma więcej minerałów i ogórki są lepsze, Zestaw przypraw perfekcyjny.

      Usuń
    5. od kilku lat robię w butelkach są super i na 1 litr wody daję 2 normalne łyżki duże soli i nie zalewam gorącą zalewą i sa twarde i bardzo smaczne .Staram się jak najciaśniej układać ....Smacznego ,

      Usuń
    6. Zgadzam się z Anonimowym, nie powinno się gotować wody do kiszenia ogórków, a przyprawy i sól jak kto lubi, ja daję łyżkę soli na litr wody

      Usuń
    7. Ja bym dał łyżkę na litr wody. Gdyż słoik z ogórkami to jeszcze mniej miejsca/wody bedzie

      Usuń
  3. Soli nie trzeba gotować z wodą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ona się rozpuści w gorącej wodzie, ogórki są naprawdę dobre, pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Jutro będę robić z tego przepisu 🙂

      Usuń
  4. U mnie od pokoleń do kiszenia ogórków była woda z kranu i ogórki są zawsze pyszne i chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kiedyś woda była dobra, można było pić prosto z kranu, a teraz nie.

      Usuń
  5. Ale ze gorąca woda do tych plastikowych butelek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Butelki plastikowe zalewam wrzątkiem i daję 4 dag soli na 1 ltr wody

      Usuń
  6. W przepisie jest napisane, że do plastikowych butelek woda przegotowana ciepła, nie gorąca.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jedna lyzka soli na sloik to nie za duzo moja mama dawala na litr Woody tyle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za dużo, ogórki nie są za słone, pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ja również tylko robię ogórki kiszone w butelkach po mleku od razu na działce woda z kranu 1 łyżka soli na litr wody są super.robie już od lat

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama dawała 2 plastie łyżki soli kamiennejna litr wody

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez daje 2 łyżki na litr wody robię to już 40 lat i nie daje ziela angielskiego i listka laurowego to daje do korniszonych pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha wyszły, mniam

    OdpowiedzUsuń