22 lipca 2020

Ogórki kiszone z papryką

Sezon ogórkowy w pełni, czas robić przetwory. Ogórki kiszone w słoikach z dodatkiem papryki, są bardzo smaczne, ale też i bardzo zdrowe. Papryka to skarbnica witaminy C, a kiszona ma jej jeszcze więcej, dzięki niej ogórki są twarde, nie pleśnieją i dobrze się przechowują. Do kiszenia najlepsze są ogórki niezupełnie dojrzałe, zdrowe i średniej wielkości


Składniki:

  • ogórki
  • słoiki

Przyprawy na słoik litrowy:

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldachim kopru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 2 kawałki papryki
  • przegotowana gorąca woda
  • słoiki litrowe
  • liść porzeczki czarnej

Wykonanie:
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach, dodać dwie cząstki umytej papryki,  zostawić 3 cm od góry. Do każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, chrzan, liście laurowe, koper, czosnek, dodać sól i zalać wrzącą wodą, ogórki muszą być przykryte wodą, a koper najlepiej jak jest na wierzchu, zakręcić nakrętki i wynieść do piwnicy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz