4 lipca 2020

Kiełbasa w sosie własnym

Kiełbasa w sosie własnym to pomysł na smaczny, szybki obiad. Kiełbasa powinna być dobra, najlepiej swojska, sos pikantny, ale nie za bardzo, do tego ziemniaki i ogórek kiszony, lub surówka. Bardzo prosty obiad dla zabieganych mam, a smaczny, treściwy i szybki.


Składniki:
  • 700 gram kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • smalec
  • pieprz
  •  sól
  • papryka
  • majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na porcje, każdy kawałek naciąć kilka razy, z obydwu stron. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć kiełbasę i obsmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmniejszyć grzanie i podsmażyć ją na złoto. Gdy cebula jest już podsmażona wsypać mąkę i mieszać, zrobić zasmażkę. Gdy mąka nabierze lekko brązowego koloru, wlać szklankę zimnej wody, cały czas mieszać, aby nie zrobiły się grudki, sos powinien być gładki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną papryki i majeranku, raczej sos powinien być pikantny, zagotować. Kiełbasę w sosie własnym  podawać z ugotowanymi ziemniakami, kiszonym ogórkiem, a ja dodaję jeszcze buraczki karmelizowane z octem balsamicznym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz