28 lipca 2020

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z marchewką, papryką i zieloną pietruszką, to pomysł na letnie danie smaczne, dosyć proste i można przemycić warzywa dla niejadków. Cukinia faszerowana smaczna jest sama, ale ja często podaję jeszcze pieczone ziemniaki i mizerię z ogórków.


Składniki:

  • cukinia młoda 
  • 300 gram mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • pół bułki czerstwej
  • 1 jajko

Wykonanie:
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć łyżką nasiona.  Marchew obrać, umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, jajkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić. Masą napełnić połówki cukinii, piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół i piec 30 minut. Ser pokroić w plastry, a pomidory na połowę, wyjąć cukinię i położyć ser na mięso,a na wierzch pomidorki, wstawić na 10 minut, aby ser się rozpuścił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz