Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z marchewką, papryką i zieloną pietruszką, to pomysł na letnie danie smaczne, dosyć proste i można przemycić warzywa dla niejadków. Cukinia faszerowana smaczna jest sama, ale ja często podaję jeszcze pieczone ziemniaki i mizerię z ogórków.
Składniki:
- cukinia młoda
 - 300 gram mięsa mielonego
 - 1 marchew
 - 1 cebula
 - pół papryki czerwonej
 - 1 łyżka zielonej pietruszki
 - sól
 - pieprz
 - ser mozzarella
 - 2 pomidorki koktajlowe
 - pół bułki czerstwej
 - 1 jajko
 
Wykonanie:
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć łyżką nasiona.  Marchew obrać, umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, jajkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić. Masą napełnić połówki cukinii, piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół i piec 30 minut. Ser pokroić w plastry, a pomidory na połowę, wyjąć cukinię i położyć ser na mięso,a na wierzch pomidorki, wstawić na 10 minut, aby ser się rozpuścił.
Komentarze
Prześlij komentarz