Barszcz ukraiński szybki
Barszcz ukraiński, treściwa zupa, ugotowana na żeberku z dodatkiem fasoli, buraków, kapusty i pomidorów. Szybki barszcz dlatego, że wszystko gotujemy w jednym garnku, dokładając po kolei produkty. Barszcz jest gęsty, pełen warzyw, z ziemniakami i śmietaną.
Składniki:
- 400 gramów żeberek wieprzowych
 - 1/2 szklanki fasoli Jaś
 - 2-3 buraki
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - 1/4 główki kapusty małej
 - kawałek selera
 - 100 ml śmietany
 - 500 gramów ziemniaków
 - 2 pomidory lub przecier pomidorowy
 - 1-2 łyżki soku z cytryny
 - pęczek koperku
 - 1 liść laurowy
 - 2 ziela angielskie
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Wieczorem fasolę opłukać i namoczyć na noc. Mięso umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i fasolę z wodą w której się moczyła. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać włoszczyznę, kapustę, buraki i gotować, dodać ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przesmażyć na maśle i dodać do barszczu.  Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. koper pokroić drobno i część dodać do zupy, a resztę zostawić aby posypać już na talerzu. Barszcz zaprawić śmietaną, podawać posypany koperkiem i kleksem ze śmietany. 
Komentarze
Prześlij komentarz