Początek jesieni

18 czerwca 2020

Lody z karmelem

Gdy na dworze upał, najlepszy deser to lody. Lody zrobione sobie, bez maszynki, z jajek, śmietanki i cukru, a do tego karmel, pięknie wyglądają i do tego pysznie smakują. Przepis na lody jest banalnie prosty, potrzebny jedynie mikser, chyba że ktoś ma dużo siły, można ubić lody trzepaczką.


Składniki na lody:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%



Karmel:

  • 2-3 łyżki cukru

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, mleko zagotować i wlać cienkim strumieniem powoli do masy jajecznej cały czas ubijając. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z jajkami, nie ubijać tylko wymieszać, aby wszystko się połączyło. Przelać lody do pudełka plastykowego, schować do lodówki na 3 godziny, aby się zamroziły. Na małą patelnię, lub rondelek czy garnuszek, ale z grubym dnem rozsypać cukier równomiernie i podgrzewać nie mieszać, tylko można poruszać patelnią, gdy cukier się rozpuści, karmel jest gotowy, jeśli chcemy ciemniejszy kolor to podgrzewamy dłużej, ale uwaga karmel szybko się pali i robi się gorzki. Trzeba też uważać, aby się nie poparzyć, gdyż karmel jest bardzo gorący. Rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, lub matę sylikonową, i lać karmel łyżką  robiąc esy-floresy, cienkie, lub grubsze, zostawić na chwilę, i zdjąć. Takim karmelem dekorujemy lody przed podaniem.  Lody waniliowe

1 komentarz: