Początek jesieni

10 czerwca 2020

Drożdżak

Drożdżak ciasto drożdżowe, ale dla leniwych czyli bez wyrabiania. Proste, smaczne i każdy sobie poradzi z tym przepisem. Przepis z rodzaju takich, co to wszystko wrzucamy do miski mieszamy i gotowe. Tak więc kto lubi ciasto drożdżowe, a nie lubi długo wyrabiać, może skorzystać z tego przepisu.
.
Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 100 gram drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • odrobinę soli
  • 1 kilogram mąki
  • cukier waniliowy
  • 100 gram rodzynek

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1.2 szklanki mąki
  • 50 gram masła

Wykonanie:
Ciasto zaczynamy robić wieczorem. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy. Jajka roztrzepać widelcem dodać do cukru. Drożdże rozkruszyć, a masło rozdrobić, można zetrzeć na tarce i dodać do miski. Wszystko zalać zimnym mlekiem i troszkę posolić.Zostawić tak ułożone warstwami przykryte ściereczką na noc. Rano wsypać 1 kilogram mąki, sparzone rodzynki i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto. Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz