18 kwietnia 2020

Jabłko w sosie waniliowym

Jabłko w sosie waniliowym to pyszny deser, szybki i zdrowy. Połówki jabłek obgotowane w wodzie z cukrem, polane pysznym sosem waniliowym, smaczne na ciepło jak i na zimno, to smak mojego dzieciństwa. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu, ani wysiłku, jest to dosyć tanie danie, pasujące zarówno na jakąś uroczystość, jak i do zwykłego obiadu.


Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • konfitura
Wykonanie:
Jabłka do tego deseru obieramy jeśli jest dla małych dzieci, jeśli nie dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona. W garnku o szerokim dnie zagotować pół litra wody z 1 czubatą łyżką cukru i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy jabłka, muszą być przykryte wodą, i na wolnym grzaniu gotujemy, zależy od jabłek, aż będą miękkie, ale nie mogą się rozgotować. Ja gotowałam 5 minut. Jabłka wyjąć , ułożyć po dwie połówki przekrojoną częścią do góry. Przygotować sos waniliowy. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i trochę zimnego mleka, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować, dodać część gorącego mleka do mąki z jajkami wymieszać i wlać na gotujące mleko, mieszając cały czas zagotować. Jabłka polać sosem, można dodać konfiturę wiśniową, lub owoce z syropu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz