24 lutego 2020

Grzyby leśne duszone ze śmietaną

Grzyby leśne duszone ze śmietaną to prosta potrawa, ale smaczna jako samodzielne danie, można je także podać z makaronem, ryżem, kaszą lub jako dodatek do mięsa. Grzyby mogą być świeże prosto z lasu, lub obgotowane wcześniej i zamrożone. Gdy jest urodzaj na grzyby, zawsze obieram je, myję dokładnie i obgotowuję podlane wodą przez 20 minut, zamrażam w porcjach, mam gotowe grzyby w zimie.

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych mieszanych
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • tłuszcz do smażenia
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby świeże dokładnie oczyścić, obrać, i umyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby pokroić, na patelni rozgrzać tłuszcz (u mnie klarowane masło), wrzucić pokrojoną cebulę, a po chwili jak cebula się zeszkli dodać grzyby, dusić na małym grzaniu 30 minut, podlewając wodą jeśli trzeba, gdyż grzyby same puszczą sok. Dodać trochę śmietany, sól do smaku, pieprzu nie żałować, grzyby muszą być ostre i dusić jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać i na koniec dodać do grzybów. Resztę śmietany postawić na stole, aby każdy mógł sobie dodać do grzybów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz