20 lutego 2020

Cebula duszona z boczkiem

Cebula duszona z surowym boczkiem, kiedyś zawsze była robiona przy świniobiciu. Bardzo smaczna, treściwa, ale dosyć tłusta. Raz na jakiś czas, można sobie pozwolić, jest to danie warte spróbowania, cebula smakuje trochę inaczej, ale jest pyszna, bardzo szybko się robi.


Składniki:

  • 5 dużych cebul
  • 300 gram surowego boczku
  • sól 
  • pieprz
  • trochę majeranku

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, ale trochę większą, bo mięso się wytopi. Cebulę obrać, pokroić w plastry .
Patelnię rozgrzać, wrzucić boczek i obsmażyć z każdej strony, zmniejszyć grzanie i wolniutko dusić, aby tłuszcz się wytopił, a mięso nie było suche. Gdy boczek jest prawie miękki, włożyć cebulę, obsmażyć i przykryć, niech wolniutko się dusi. Osolić, dodać majeranek i pieprz do smaku. Przykryta cebula puści sok, jeśli jest go mało, należy podlać odrobiną wody. Gdy cebula jest już miękka wykładamy ją na talerz i podajemy z chlebem. Można dodać także kiełbasy, danie będzie treściwsze i też smaczne. Bardzo dobry jest też chleb podsmażony na takiej cebuli.

2 komentarze:

  1. Odrobina koncentratu pomidorowego podkręci smakowitość dania pyszota .

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa nigdy nie dodawałem przecieru, spróbuję 🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń