Początek jesieni

7 stycznia 2020

Wątróbka drobiowa duszona

Wątróbka drobiowa duszona jest mniej popularna od wątróbki smażonej, a jest delikatna a sos pyszny.



Składniki:

  • 0,75 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać pokroić w krążki, udusić na tłuszczu pod przykryciem, posolić i popieprzyć. Wątróbkę obrać z żyłek, wymyć i osuszyć. Większe kawałki wątróbki pokroić, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wątróbkę panierować w bułce tartej i smażyć na dużym ogniu z każdej strony do zrumienienia, wyłożyć uduszoną cebulę, łyżkę bułki tartej posypać na patelnie, przemieszać i podlać szklanką wody, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Wątróbka duszona gotowa, pyszna jest z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz