Początek jesieni

6 stycznia 2020

Surówka z selera

Surówka z selera z jabłkiem, żurawiną, polana sokiem z cytryny z miodem to pyszny, pełen witamin dodatek do obiadu.


Składniki:

  • 1 seler
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:
Seler obrać, dokładnie wymyć, zetrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. Sok wycisnąć z pół cytryny zalać starty seler od razu, aby nie ściemniał. Żurawinę zalać wrzącą wodą, aby zmiękła trochę. Jabłka wymyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do selera i wymieszać, odrobinę posolić, dodać miód. Na koniec dodać żurawinę, całość wymieszać, doprawić do smaku, jeśli trzeba sokiem z cytryny. Surówka z selera jest smacznym i zdrowym dodatkiem do mięsa smażonego, drobiu, ale też pasuje do ryb. Smacznego!  Zobacz Surówka z kalarepki

2 komentarze: