Początek jesieni

26 stycznia 2020

Kisiel, ale nie z torebki

Kisiel to deser, który przyrządza się z ugotowanych owoców, przetartych lub całych, zagęszczony mąką ziemniaczaną. Jest to deser tani, lekko strawny, orzeźwiający, i odżywczy, zwłaszcza dla dzieci. W okresie zimowym można go przygotować z owoców mrożonych lub z kompotu  wcześniej zrobionego. Ten kisiel zrobiony jest z kompotu z wiśni bez pestek.


Składniki:

  • 1 słoik kompotu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Wiśnie odcedzić z kompotu, zmierzyć pozostały płyn, musi być co najmniej półtorej szklanki. Zagotować kompot, mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklance wody. Gdy kompot się zagotuje wlać mąkę z wodą, szybko wymieszać, dosłodzić do smaku i dodać owoce, zagotować. Kisiel można zrobić z każdych owoców, podaje się sam, lub ze słodką śmietaną.  Deser waniliowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz