28 grudnia 2019

Kotlety mielone

Kotlety mielone, chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku, to szybki i smaczny obiad. Sekret dobrych kotletów tkwi w mięsie, powinno być przerośnięte tłuszczem, ale nie za tłuste, najlepiej sobie zmielone. Dziś wersja kotletów mielonych z duszoną marchewką z groszkiem.






Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 50 gr bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i odcisnąć. Mięso opłukać dokładnie, zmielić wraz z bułką. Dodać jajko, cebulę zetrzeć i dodać do mięsa, wyrobić ręką dodając wodę, dzięki temu kotlety nie będą suche, do smaku przyprawy. rękami zwilżonymi w wodzie uformować podłużne kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, najpierw na silnym grzaniu, potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć powoli. Gdy przyciśniemy kotlet z góry łopatką a kotlet przestaje wydzielać mętny płyn, a sok jest przezroczysty, wyjąć kotlety z patelni. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami, lub z kaszą, z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatą, mizerią. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja dodaję majeranku do kotletów, są wtedy łatwiej trawione nie wyczuwa się go , a czssmi łyżkę musztardy tez są smaczne.

    OdpowiedzUsuń