Kapuśniak na kiełbasie
Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszne danie jednogarnkowe, treściwe i rozgrzewające, a w dodatku gotuje się bardzo szybko. Zapach zupy roznosi się po całym domu, trudno go ukryć. Kapuśniak najlepszy jest z ukiszonej sobie kapusty, ja taką mam, kiszę co roku, taka kapusta to samo zdrowie, ale oczywiście uda się też z kupnej.
Składniki:
- 500 gramów kiszonej kapusty
 - 600 gramów dobrej wędzonej kiełbasy
 - 1 cebula
 - 1 marchewka
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - 1,5 litra wody
 - 600 gramów ziemniaków
 - szczypta cukru
 - 1 łyżka majeranku
 - pieprz
 - sól
 - papryka słodka
 - tłuszcz do smażenia
 
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać wodą, zagotować. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, posiekać nożem na mniejsze kawałki i dodać do garnka, zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolno gotować pół godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie, a następnie dodać do kapuśniaku, gdy kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy trochę zmięknie dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko zrumienić. Całość z patelni przełożyć do zupy, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na koniec dodać do kapuśniaku szczyptę cukru i sok z kapusty, oczywiście tyle, aby zupa była wystarczająco kwaśna. Sok dodajemy na koniec, gdyż gdy będziemy go długo gotować to straci witaminy, a to samo zdrowie.
.jpg)
Bardzo lubię kapuśniaki.
OdpowiedzUsuńJaką kapustę kiszona polecacie?
OdpowiedzUsuńPolecam sobie ukiszoną, można kisić od razu w słoikach, na Blogu jest przepis, pozdrawiam!
Usuń