Kluski kładzione ze skwarkami

Dziś przepis na bardzo szybki obiad Kluski kładzione, polane zrumienionymi skwarkami i cebulą, danie proste i smaczne. Robi się te kluski bardzo szybko, nie potrzeba wiele składników, zawsze mamy je w domu, więc jak nie mamy wiele czasu,  to zawsze możemy szybko przygotować taki obiad.



Składniki na kluski kładzione:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • około 2 szklanki wody
  • sól

Okrasa:
  • 300 gramów świeżego boczku
  • 1 cebula
Wykonanie:
Boczek świeży, ale może być też wędzony, czy nawet słonina, pokroić w kostkę i na małym grzaniu usmażyć, aby się wytopił i ładnie zrumienił, dodać pokrojoną cebulę i wszystko przesmażyć, aż cebula zrobi się złota.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, dodajemy mąkę i szklankę wody. Całe ciasto wyrabiamy łyżką, wbijając w nie jak najwięcej powietrza, po trochu dolewamy pozostałą wodę, cały czas mieszamy, aż będą bąble na wierzchu ciasta, wody dajemy do odpowiedniej gęstości ciasta. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją, gdy woda zacznie wrzeć, maczamy łyżkę we wrzątku, nabieramy ciasta tak jedną trzecią łyżki i wrzucamy na wrzątek, za każdym razem maczamy łyżkę we wrzątku. Gdy wszystkie kluski wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i na wolno gotujemy 4-5 minut. Gotowe kluski odcedzamy z wody, wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulą.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Komentarze

  1. Jadłam pycha plus kapusta

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam,ale teraz na pewno zrobię,bo wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły twarde !😫

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja daję mniej wody ale za to mleko i śmietanę, są wtedy mięciutkie 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty