Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku, ale bardzo młodego, zielonego w strąkach, lub z mrożonego. Bardzo delikatna i pyszna, ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole  z dodatkiem warzyw, zabielona śmietaną. Prosta zupa, którą warto przyrządzić w sezonie letnim, wtedy smakuje najlepiej.
- 500 gram świeżego groszku w strączkach
 - 250 gram kości lub kurczaka
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - zielona nać selera
 - zielona liść pora
 - 1 łyżka zielonej natki pietruszki
 - 4-5 ziemniaków
 - 100 ml śmietanki
 - 1 łyżka mąki
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Mięso umyć, zlać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, gdy mięso prawie miękkie dodać je do zupy, osolić do smaku i dodać umyte liście pora i selera. Groszek  wyjąć ze strąków. dodać do zupy, gdy ziemniaki są już miękkie. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.
podoba mi się ta zupa
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapraszam częściej !
Usuń