Początek jesieni

12 grudnia 2019

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Dania z makaronu są bardzo smaczne, a dodatek szpinaku i chudego mięsa sprawia, że danie jest sycące i zdrowe.


Składniki:

Makaron

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina wody

Sos:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 kg szpinaku liście
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodać sól, i jeśli trzeba trochę wody. Rozwałkować na 2 placki, zostawić, aby przeschły. Pokroić na długie wstążki. 
Przygotować sos: pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Szpinak świeży wymyć dokładnie, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni obsmażyć mięso kurczaka z każdej strony, dodać cebulę, posolić, dodać pieprz do smaku i chwilę smażyć. Dodać szpinak, można większe liście pokroić, dusić chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić makaron, jak wypłynie zmniejszyć grzanie i chwilkę pogotować, odcedzić makaron. Doprawić sos startą gałką, pieprzem i solą, dodać śmietanę, na koniec jeśli trzeba dodać trochę wody od gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć sos, lub po prostu wymieszać makaron z sosem. Smacznego!  Jak zrobić makaron  Makaron Domowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz