Początek jesieni

11 grudnia 2019

Pierogi z jagodami



Pierogi z jagodami są bardzo dobre, dlatego latem robię je często, a jagody zamrażam, żeby jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem. Dziś będą pierogi z jagód ze śmietaną kwaśną , którą można zastąpić jogurtem i z cukrem.



Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli


Nadzienie:
  • 0,5 litra jagód świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do polania:
  • Śmietana kwaśna 12% lub jogurt

Wykonanie:
Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Jagody jeśli świeże umyć i obsuszyć, mrożone wyjąć w ostatniej chwili przed lepieniem pierogów. Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby pierogi dobrze się kleiły. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką jagody i trochę cukru z mąką ziemniaczaną i zlepić. Jeśli robimy pierogi z jagód mrożonych, nie należy ich rozmrażać, trzeba szybko nadziewać pierogi, dodać cukru z mąką ziemniaczaną, zlepić i  ułożyć na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć grzanie i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi na talerz, polać śmietaną lub jogurtem, posypać cukrem. Smacznego!  Leniwe pierogi











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz