Początek jesieni

13 grudnia 2019

Keks jogurtowy

Keks ciasto świąteczne, ale nie tylko, często jest suche, dodanie jogurtu sprawia, że keks jest wilgotny, dłużej zachowuje świeżość, po prostu jest pyszny.


Składniki:

Wszystko mierzymy kubeczkiem od jogurtu

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram bakalii
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:
Przygotować bakalie: orzechy posiekać, rodzynki, śliwki suszone sparzyć gorącą wodą, odcedzić dobrze. Można jeśli ktoś ma dodać kilka wiśni pozostałych z nalewki, suszone gruszki, jabłka, skórkę pomarańczową, po prostu co kto lubi. Przygotować ciasto do keksu:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i bardzo ważne, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników, lub łyżką, ale dokładnie. Na koniec wsypujemy bakalie wymieszane z mąką. Keks przekładamy do wąskiej blaszki,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na godzinę, sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest mokry, pieczemy jeszcze chwilę, do suchego patyczka. Keks jogurtowy zawiera dużo bakalii, dlatego trudno przewidzieć dokładny czas pieczenia. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. super musze spróbować ,dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam z jogurtem, jogurt jest gęsty, trudno mi powiedzieć, ale lepiej trzymać się przepisu, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mozna użyć maślanki zamiast jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak byłby o niebo lepszy, gdyby zastąpić olej masłem
    Zrobiłam z olejem i zapomniałam o cukrze ;) ale i tak jest zjadliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest przepis na Keks Domowy z masłem, polecam ten, jeśli nie lubi się oleju https://www.dompelenmiety.pl/2019/12/keks-domowy.html

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kubek to jest pojemnik od jogurtu, wyjmujemy jogurt z kubka i tym kubkiem mierzymy mąkę, cukier i olej.

      Usuń
  5. Nawet tydzień, ale jest tak dobry, że szybko znika.

    OdpowiedzUsuń