Początek jesieni

31 października 2019

Ciasto Czułość

Dom pełen mięty... jest pełen zapachu, ale pieczonego ciasta, bardzo smacznego, raczej niespotykanego, ciasta o pięknej nazwie Czułość. Ciasto dosyć proste, ładnie się prezentuje.







Kulki:

  • 250 gramów tłustego sera
  • 1 żółtko
  • 10 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto:

  • 180 gramów masła
  • 3 łyżki oleju
  • 250 gramów cukru
  • 150 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 450 gramów mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mleka

Polewa:

  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Najpierw robimy kulki: zmielić twaróg, wymieszać z żółtkiem i z wiórkami kokosowymi. Zrobić małe kulki o średnicy 1-1,5 cm, ułożyć na talerzu, żeby się nie dotykały i do zamrażalnika dać na pół godziny. Teraz ciasto: Miękkie masło wymieszać ze śmietaną, dodać jajka i cukier, ubić. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i 5 łyżek mleka. Do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyłożyć białe ciasto, na to białe delikatnie rozłożyć ciasto ciemne. Teraz wcisnąć do połowy ciasta kulki, a połowa kulek ma wystawać nad ciastem. Upiec ciasto w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.
Polewa: Mąkę wymieszać z mlekiem i z cukrem, postawić na gazie i cały czas mieszać do zagotowania, uważać, żeby się nie przypaliło, na koniec dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika polać polewą i posypać wiórkami. Ciasto Czułość pięknie się prezentuje i jest proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Smacznego!

Kaczka duszona

Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy przygotowywać kaczkę, kaczkę duszoną, najlepsza jest kaczuszka młoda z własnego chowu.


  • Kaczka
  • 100 gr czerwonego wina
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  •  rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć udka, skrzydełka, całe piersi, resztę zostawić na zupę. Rozgrzać na patelni tłuszcz, na gorący położyć kaczkę skórą do dołu, piersi delikatnie naciąć -samą skórę, obsmażyć na rumiano z dwóch stron.Posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem, położyć gałązkę rozmarynu, podlać winem i szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podlewać wodą, gdy sos wyparuje. Miękką kaczkę podawać z ziemniakami, pasują do niej gruszki w occie, buraczki. Piersi pokroić ukośnie na plastry. Kaczka duszona jest soczysta, bardzo smaczna. Smacznego!

30 października 2019

Pierś z kurczaka na jarmużu

Jarmuż pełen witamin, dziś w Domu pełnym mięty... będzie pod piersią kurczaka. Pyszne, proste danie, takie na imprezę, jak i na zwykły obiad, czy ciepłą kolację. Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta, owinięta w ciasto francuskie, z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów.






Składniki:

  • Jarmuż świeży
  • ser Feta
  • 4 suszone pomidory
  • 1 plaster sera żółtego
  • pierś z kurczaka, 
  • 2 plasterki boczku
  • ciasto francuskie
  • ząbek czosnku  
  • cebulka mała
  • sól 
  • pieprz
  • ketchup
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • troszkę sezamu

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki na godzinę. Jarmuż sparzyć 2-3 minuty, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, przesmażyć chwilkę, dodać jarmuż, przeciśnięty czosnek, poddusić chwilkę. Na koniec dodać centymetrowy plaster Fety pokrojony w kosteczkę, pieprz i jeśli potrzeba sól. Przestudzić jarmuż. Pierś wyjąć z lodówki, wytrzeć nadmiar ketchupu. Ciasto francuskie rozłożyć, z boków poprzecinać na paski, tak, żeby dało się zapleść, wystarczy nam połowa ciasta, na środku ułożyć jarmuż, na to pierś z kurczaka, suszone pomidory, 2-3 kawałki boczku, przykryć serem żółtym, zapleść ciasto, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika 180 stopni na 45-55 minut. Zdrowe, smaczne, ładnie prezentujące się danie gotowe. Smacznego!

Z pozostałego ciasta francuskiego można zrobić pyszną przystawkę Zawijaski z boczkiem

Zawijaski z boczkiem

W Domu pełnym mięty... uwielbiamy przystawki, proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dziś przygotujemy smaczne zawijaski z boczkiem z ciasta francuskiego.


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 14 śliwek suszonych
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 jajko
  • ulubione zioła

Wykonanie:
Ciasto francuskie przekroić na pół. Jajko rozmącić i posmarować ciasto. Ułożyć na cieście ser żółty, posypać ziołami może być oregano, majeranek, rozmaryn co kto lubi. Przy brzegu wzdłuż położyć namoczone śliwki, dalej 4 plastry boczku. Zwinąć ścisło zaczynając od brzegu ze śliwką, następnie pokroić na 3 centymetrowe kawałki, posmarować po wierzchu jajkiem. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta, wstawić zawijaski do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 25 minut. Zawijaski z boczkiem są smaczne na ciepło, ale też na zimno, nawet na drugi dzień. Ładnie się prezentują jako przystawka. Smacznego!

29 października 2019

Szachownica z kremem

Dziś w Domu pełnym mięty... pachnie ciasto, szachownica to smaczne, ładnie wyglądające ciasto, może zastąpić nawet tort.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 15 dkg cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego na pół litra mleka


Polewa:

  • 1/3 czekolady mlecznej
  • 1/3 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • wiórki kokosowe 

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i wodą.Dodać olej, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę nasmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i upiec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto trzeba upiec dzień wcześniej. 
Przyrządzić krem. Ugotować budynie na mleku z cukrem i wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu zimny budyń i ucierać. Ciasto pokroić na trzy części: 2 cienkie jedna gruba. Cienki placek posmarować cienko kremem, grubszy placek pokroić w pierścienie o szerokości mniej więcej takiej jak grubość tego krążka. Ułożyć co drugi pierścień na placku z kremem, odstępy między pierścieniami wypełnić kremem, wyrównać nożem i na miejscach gdzie był krem położyć pozostałe pierścienie ciasta. Odstępy między nimi, także wypełnić kremem, wyrównać nożem, posmarować całość resztą kremu i ułożyć ostatni cienki placek. Składniki polewy rozpuścić na w rondelku na parze i polać całe ciasto. Posypać wiórkami. Szachownica z kremem jest bardzo smaczna. Smacznego!

28 października 2019

Żeberka jak u babci

 Żeberka jak u babci to żeberka duszone we własnym sosie, soczyste, mięciutkie, można je zrobić wcześniej, a potem tylko przygrzać. To świetny pomysł na danie główne dla całej rodziny, ale też na większe okazje. Żeberka świetnie się komponują zarówno z kaszą, jak i ziemniakami, podane z ulubioną surówką, lub buraczkami. 






Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec

Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki tak po 2 kostki. Rozgrzać smalec na patelni, mąkę wsypać na talerzyk, każde żeberko obtoczyć w mące i na gorący tłuszcz położyć. Obsmażyć z każdej strony na rumiano, zmniejszyć gaz na najmniejszy, cebulę obrać i pokroić w grube krążki, ułożyć na mięsie, posolić i popieprzyć, dać trochę majeranku, przykryć pokrywką i niech się duszą wolniutko. Żeberka puszczą własny sosik, gdyby było go za mało, można podlać wodą. Dusić tak godzinę do 1,5 godziny, sprawdzać czy miękkie, czas duszenia zależy od mięsa. Żeberka gotowe dobrze smakują podane z ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami, lub z kaszą gryczaną. Smacznego!

27 października 2019

Sałatka z jarmużem

Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy robić sałatkę z jarmużem. Jarmuż jest bardzo zdrowy i smaczny należy tylko go odpowiednio doprawić.


Składniki:

  • jarmuż
  • 1/2 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 suszone pomidory
  • orzechy włoskie 

Sos:

  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Jarmuż obrywamy od grubych nerwów, wrzucamy do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmujemy i od razu wkładamy do zimnej wody, wtedy jarmuż zachowa zielony kolor. Rozkładamy warstwę na talerzu. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, jabłko także obieramy i kroimy w drobną kostkę, wszystko układamy na jarmużu. Pomidory suszone kroimy w paseczki, dajemy na wierzch sałatki. Orzechy włoskie siekamy (łyżka stołowa), prażymy chwilę na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Składniki sosu najlepiej wlać do małego słoika, zakręcić i potrząsać a sos zrobi nam się sam. Sosem polewamy 10-15 minut przed jedzeniem, aby smaki się połączyły. Sałatka z jarmużu jest bardzo lekka, smaczna i delikatna. Smacznego!

26 października 2019

Chałwa z mąki

Chałwa jest nie tylko smaczna,ale i zdrowa. Dziś w Domu pełnym mięty... zrobimy chałwę z mąki. Chałwa nie różni się od tej ze sklepu, nawet jest lepsza, robi się ją dosyć łatwo. Przepis mam od rodowitej Turczynki. Z tej porcji wychodzi 65 dkg gotowej chałwy.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka orzechów
  • 0,5 szklanki pasty Tahini


Wykonanie:
Orzechy pokroić drobno, cukier puder przetrzeć przez sitko. Masło rozpuścić. Na suchą patelnię wsypać mąkę, na maleńkim gazie podgrzewać i cały czas mieszać, aż zrobi się żółta, uważać, żeby nie spalić, bo chałwy nie będzie. Podgrzewać 10-15 minut, cały czas mieszać. Wyłączyć gaz. Przygotować naczynie, wyłożyć folią do żywności. Uprażoną mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, dobrze wymieszać, dodać orzechy, wymieszać i dodać pastę tahini. Na koniec wlewamy po trochu rozpuszczone masło i mieszamy, na koniec wkładamy do naczynia, ubijamy ręką i do lodówki .Chałwa z mąki jest gotowa. Smacznego!

25 października 2019

Makaron domowy

Dom pełen mięty... to dom słynący z własnych wyrobów. Większość rzeczy sami produkujemy i przetwarzamy. Makaron domowy gości u nas cały czas.


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody 


Wykonanie:
Jajka i żółtka wlać do miseczki, dodać sól i rozmieszać dobrze widelcem. W mące zrobić dołek, wlać jajka i mieszać zagarniając mąkę, potem zagniatać ciasto, dodać wody (zależy od mąki ile wchłonie). Ciasto dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki. Teraz zostawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 4 części i zaczynamy wałkować placki. Wałkujemy od środka do brzegu, przyciskając wałek, ale nie za mocno, żeby nie porwać ciasta. Układamy placek na posypanej mąką ściereczce i zostawiamy, żeby ciasto trochę obeschło. Placek trzeba przewrócić na drugą stronę. Gdy ciasto obeschnie, posypujemy delikatnie mąką i kroimy na paski 4-5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy makaron, cieniej lub grubiej zależy do czego makaron będzie zużyty. Teraz rozkładamy na stolnicy pokrojony makaron, aby chwilę się podsuszył. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy na wrzątek makaron, jak wypłynie zmniejszamy ogień i czekamy 3 minuty, próbujemy i makaron gotowy. Smacznego!

24 października 2019

Uszka z mięsem

Często po ugotowaniu rosołu zostaje nam mięso, w Domu pełnym mięty... z takiego mięsa robimy pierogi, naleśniki i uszka. Dziś będzie przepis na uszka z mięsem, które możemy podać do rosołu, czystego barszczu czerwonego, a nawet do czystej zupy pomidorowej.

Składniki na farsz:

  • 25 dkg mięsa z kurczaka ugotowanego i obranego z kości
  • 1 mała marchewka ugotowana
  • 2-3 łyżki rosołu
  • 1 jajko
  • pieprz i sól do smaku musi być ostre
  • łyżeczka majeranku
  • cebula
  • pół czerstwej bułki

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z bułką, cebulą i marchewką. Dodać jajko, śmietankę słodką, rosół i przyprawy. Farsz nie może być za twardy ani za rzadki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Wykonanie:
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i mieszamy, dodajemy sól, olej, wodę zimną po trochu i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być miękkie, dobrze wyrobione.
Wałkujemy ciasto na prostokąt, kroimy w kwadraciki 3/3 cm. na każdy kwadracik nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej, otrzymujemy jakby trójkąt i zlepiamy 2 rogi trójkąta powinno wyjść nam uszko. Po zlepieniu wszystkich uszek, gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, na wrzącą wrzucamy uszka. tak, aby woda nie przestała się gotować. Gdy wszystkie uszka wypłyną, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy 5 minut. Wylewamy na sito i uszka gotowe. Można zrobić więcej i zamrozić, ale wtedy gotujemy tylko 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do bardzo zimnej wody, następnie rozkładamy na papierze do pieczenia, aby obeschły i do torebek plastykowych i zamrażamy. Uszka gotowe smacznego!

23 października 2019

Bułki z przedziałkiem

Dom pełen mięty... pachnie dziś pięknie, pieką się bułki z przedziałkiem na kolacje.
Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 5 łyżek oleju (lub stopionego masła)

Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, dodać troszkę mąki, przykryć niech rosną. Jeśli mamy mikser planetarny wystarczy wszystko włożyć do miski, dodać wyrośnięte drożdże, bułki same się zrobią.
Jeśli nie mamy miksera, nie szkodzi, bułki wyrabiają się bardzo łatwo, do mąki dodajemy sól, drożdże i po trochu wlewamy ciepłą wodę, jak się połączą składniki dajemy olej, jeszcze chwilę wyrabiamy, zostawiamy pod przykryciem niech rosną około godziny. Podzielić ciasto na 12 równych kawałków, z każdego zrobić kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, niech rosną. Po około 30 minutach, tępą stroną noża przycisnąć każdą bułkę przez środek, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Bułki pyszne są ciepłe, ale gdy wystygną też są dobre, nawet na drugi dzień. Smacznego!

22 października 2019

Zupa z papryki

Dziś w Domu pełnym mięty... gotujemy zupę z papryki, ale nie ze świeżej, tylko z mielonej słodkiej papryki w proszku. Zupa prosta, rozgrzewająca, mało spotykana. Zupa z papryki mielonej ma tą zaletę, że może być w 3 wersjach: na wywarze z ryb, z drobiu, lub warzywnym. Dziś będzie na wywarze z drobiu.






Składniki:

  • kawałek kurczaka(mogą być skrzydełka, udka a nawet korpus)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 4 ziemniaki 
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki zacierek gotowych (można zrobić samemu, ale muszą być twarde)
  • olej, liść laurowy, ziele angielskie
  • łyżka mąki
  • śmietana 2-3 łyżki
  • szczypta ostrej papryki

Wykonanie:
Mięso z kurczaka zalewamy wodą, gotujemy na wolnym grzaniu 20 minut, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak cebula jest złocista wyłączamy grzanie i wsypujemy paprykę, mieszamy wszystko, jak się połączy dolewamy gorącej zupy. Całość z patelni przelewamy do garnka, zupa nabierze czerwonego koloru, dodajemy zacierki, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, solimy, doprawiamy pieprzem, wsypujemy czubatą łyżeczkę majeranku. Na koniec zaprawiamy zupę mąką, którą rozrabiamy w w wodzie, po zagotowaniu zupy,  dodajemy śmietanę śmietanę. Zupa paprykowa  jest bardzo smaczna, dosyć pikantna i treściwa.

20 października 2019

Ciasteczka Dziadunia

Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy piekli Ciasteczka Dziadunia, bardzo proste, kruche ciasteczka.


Składniki:

  • 200 gram twarogu
  • 200 gram masła
  • 400 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki octu
  • 100 gram cukru

Wykonanie:
Miękkie masło zagnieść z twarogiem, dodać sodę rozpuszczoną w occie, mąkę i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na pół godziny aby stężało. Wyjąć rozwałkować kawałek ciasta i szklanką wycinać kółka. Cukier wysypać na talerzyk, każdy krążek ciasta maczać w cukrze,złożyć na pół, znowu maczać w cukrze, złożyć jeszcze na pół i zanurzyć w cukrze i kłaść na blaszkę cukrem do wierzchu. Piec ciasteczka w temperaturze 170-180 stopni przez 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka są bardzo dobre, maślane, delikatne. Można robić je razem z dziećmi. Smacznego!

19 października 2019

Ciasto żebrak

W Domu pełnym mięty... będziemy piec Żebraka, bardzo dobre ciasto, a dlaczego nazywa się Żebrak? W cieście znajduje się pełno dodatków, które sobie uzbieramy.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 5 dkg różnych suszonych owoców (w sumie 25 dkg), 1 jabłko, 1 gruszka
  • łyżka mąki do obsypania suszonych owoców

Wykonanie:
Przygotować owoce: świeże pokroić w kostkę, suszone pokroić, które twarde namoczyć, obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, pianę ubić na sztywno dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jednocześnie owoce, delikatnie wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!

Rydze smażone na masełku

W Domu pełnym mięty... uwielbiamy rydze. Był już przepis na Flaczki z rydzów, a dziś będą rydze na masełku, bardzo dobre i proste danie, tylko rzadko można je jeść.


Składniki:

  • Rydze świeże
  • masło
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Rydze starannie oczyścić, obrać ogonki, umyć. Od każdego rydza odkroić ogonek (ogonki zużyć do sosu lub zupy). Na patelni rozgrzać łyżkę masła i od razu dodać olej, dzięki temu masło nam się nie spali. Kłaść rydze na gorący tłuszcz obsmażyć z jednej strony, potem przewrócić na drugą stronę i obsmażyć. Posypać solą, pieprzem, i jeszcze raz przekręcić podsmażając obie strony, przykryć pokrywką i na małym ogniu dosmażyć około 15 minut, aż rydze będą miękkie. Rydze puszczą sosik, na koniec jeśli ktoś chce bardziej przysmażone, może odkryć pokrywkę, sosik wyparuje. Smacznego!  Flaczki z rydzów

18 października 2019

Pierogi z mięsem

W Domu pełnym mięty... dziś pierogi z mięsem. Często z rosołu zostaje mięso i nie wiemy co z nim zrobić, możemy wykorzystać je do pierogów, a zrobienie ich nie jest wcale trudne, za to smak  nam wynagrodzi.



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula do polania pierogów  
Farsz:
  • 1/2 kg mięsa ugotowanego z kurczaka
  • 1 marchewka z rosołu
  • 4 łyżki rosołu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
Wykonanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na złoto. Mięso zmielić razem z marchewką i przesmażoną cebulą, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko wyrobić, jeśli jest za gęste dodać po łyżce rosołu.
Ciasto: 
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego







17 października 2019

Majonez domowy

Dziś będziemy robić majonez domowy. Trwa to tylko chwilę, a majonez jest gęsty, smaczny, zdrowy bez ulepszaczy. Potrzebny jest blender i naczynie przezroczyste, w którym będziemy ucierać majonez.

Składniki:

  • 250 gram oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czubata musztardy 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pieprz

Wykonanie:
Wszystko wkładamy do przezroczystego naczynia, takiego, aby się zmieściła końcówka od blendera. Wkładamy blender tak, aby jajko było schowane w środku końcówki blendera. Włączamy blender, nie ruszamy nim, aż zacznie wychodzić gęsty majonez, wtedy lekko poruszamy, aby połączyć dobrze olej z resztą składników. Zrobienie majonezu nie trwa nawet 5 minut, możemy go zrobić w każdej chwili, należy jednak pamiętać, że jajka z niewiadomego miejsca trzeba sparzyć. W Domu pełnym mięty... hodujemy kury, więc jajka mamy pewne, ale i tak je parzymy. Smacznego!

15 października 2019

Zaplatanie chałki

W Domu pełnym mięty... piekliśmy pyszną chałkę drożdżową, idealną dla dzieci i dorosłych. Teraz powiem jak zaplatać chałkę w prosty sposób. Można zapleść z 3 wałeczków tak jak warkocz, to każdy umie. Ja najczęściej zaplatam z 4 wałków. Wałeczki muszą być cieńsze  na końcach, a grubsze w środku, wtedy chałka wygląda ładniej.
Zaczynamy zaplatanie:




Wszystkie 4 wałeczki kładziemy na stolnicę i ściskamy za jeden koniec, teraz wałeczki bierzemy za drugi koniec i rozkładamy, jeden od drugiego w odległości kilku centymetrów, będzie łatwiej zaplatać: bierzemy 1 wałeczek z lewej strony przekładamy na drugi, unosimy trzeci i kładziemy ten pierwszy, opuszczamy trzeci, a pierwszy kładziemy na czwartym. Wracamy znów do lewej strony: bierzemy 1 wałeczek, kładziemy na drugim, unosimy 3 i kładziemy pierwszy, opuszczamy trzeci, a pierwszy kładziemy na czwartym, znów wracamy do lewej strony i powtarzamy wszystko, zawsze tak samo : najpierw na wierzch kładziemy, unosimy i pod spód, na wierzch i pod spód. Pleciemy tak do końca, a na końcu łączymy 4 końcówki i podkładamy pod spód chałki. Jest to naprawdę bardzo prosty sposób, zawsze tak samo. Powodzenia!   Chałka babuni

Chałka babuni

W Domu pełnym mięty... pieczemy dziś prostą chałkę. Idealnie komponuje się z kubkiem mleka i świeżym masełkiem. Chałka z ciasta drożdżowego, pyszna, mięciutka i jak pachnie w całym domu, nie można jej się oprzeć. Przepis prosty, mojej babci, chociaż jak to z ciastem drożdżowym trzeba trochę pracy włożyć.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży (25 gramów)
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Do  drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko ubite z cukrem, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy, aby powstał wałek cieńszy na brzegach, a grubszy po środku. Łączymy za koniec wszystkie 4 wałki i zaplatamy chałkę. Zostawiamy pod przykryciem niech rośnie. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 160 170 stopni grzanie góra-dół, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto. Chałka gotowa. Smacznego! A jak zapleść taką chałkę dowiesz się tu  Zaplatanie chałki

14 października 2019

Ryby w słoikach

W Domu pełnym mięty... przyszedł czas na ryby. Filety z ryby zrobione w ten sposób, smakują wybornie, dużo lepsze od konserw, mamy gotowe danie na kolację lub dla niespodziewanych gości. Przydadzą się też na święta, można zrobić wcześniej i mamy gotowe.


Składniki:

  • 1 kg świeżych filetów z ryb
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jajka, wody i mąki robimy ciasto, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wrzucamy rybę do ciasta, mieszamy. Smażymy na oleju kawałki ryby na złoto z każdej strony.

Składniki do przełożenia ryby:

  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kiszone ogórki

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę  na oleju aby zmiękła, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć chwilę i na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę i wszystko chwilę przesmażyć.

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki płaskie cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Składniki zalewy zagotować. Trzeba wszystko robić szybko, aby składniki były gorące. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki gorącej ryby, na to łyżkę przesmażonych ciepłych warzyw, znowu rybę i tak do końca słoika. Zalać całość gorącą zalewą, zakręcić nakrętki i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Sprawdzić po wystudzeniu, czy nakrętki są wklęsłe. Ryby powinny trochę postać nim je spróbujemy, 4-5 dni wtedy nabiorą smaku. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, lepiej trzymać słoiki w lodówce. Ryby mogą stać miesiąc i dłużej, chociaż rzadko tyle stoją, gdyż są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Smacznego!

13 października 2019

Sałatka z pieczoną papryką

Sałatki ze świeżych warzyw to samo zdrowie, dlatego w Domu pełnym mięty... robimy bardzo dużo sałatek
.
Składniki:

  • Garść sałaty mieszanej
  • ser Feta
  • papryka
  • oliwa spod pomidorów suszonych
  • sok z cytryny
  • pomidor
  • pestki słonecznika
  • czarnuszka mielona
  • pieprz

Wykonanie:
Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki ułożyć na talerzu. Paprykę opiec nad gazem, aż będzie czarna włożyć na chwilę do foliowej torebki, zeskrobać czarną skórkę, pokroić na cząstki, ułożyć na sałacie, dodać pokrojony ser Feta i pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone na cząstki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. 2 łyżki oliwy utrzeć z łyżką soku z cytryny i polać sałatkę, po wierzchu posypać czarnuszką. Sałatka z papryką gotowa, lekka, smaczna i prosta. Smacznego!

12 października 2019

Piernik bakaliowy

Dom pełen mięty... pachnie dziś piernikiem. Piernik bakaliowy to bardzo proste ciasto, zawsze się udaje, smaczny, długo zachowuje świeżość.
Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka czubata dżemu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg bakalii:( pokrojonych orzechów, moreli, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej )

Polewa:
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Przygotować bakalie: rodzynki sparzyć gorącą wodą w miseczce, orzechy pokroić, suszone owoce pokroić, jeśli twarde chwilę pomoczyć. Odsączyć wszystkie bakalie z wody, posypać łyżeczką mąki.
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy suche produkty, dodajemy resztę składników: mleko, jajko, olej. Wszystko miksujemy. Ciasto do piernika gotowe, teraz należy dodać bakalie, wymieszać ciasto i wyłożyć na podłużną blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto. Składniki polewy wymieszać i polać polewą i posypać orzechami. Piernik bakaliowy gotowy. Smacznego!

ciasto, czjniczek

11 października 2019

Kurczak w kąpieli

W Domu pełnym mięty... będziemy kąpać kurczaka, jest to potrawa szybka w przygotowaniu, kurczak podany w ten sposób jest soczysty, pięknie pachnie.

udko, skrzydełko, marchewka, winogron

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (mogą być skrzydełka)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Sos do kąpieli:
  • 80 ml soku wyciśniętego z winogron (lub z pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu
  • 20 ml soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, usmażyć na tłuszczu na złoto z każdej strony, zdjąć z patelni. Na tłuszczu po kurczaku obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, 2-3 minuty smażyć. Ułożyć na marchwi kurczaka. Zmieszać w miseczce podane składniki sosu do kąpieli i zalać kurczaka. Można wstawić do piekarnika na 40 min w temperaturze 170 stopni, oczywiście przykryte, lub dusić na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa, sprawdzać czy sosik nie wygotował się, uzupełnić gotowaną wodą. Kurczak w kąpieli jest pyszny, a ten zapach w kuchni... szkoda ,że nie możecie go czuć. Smacznego!

10 października 2019

Sos paprykowy słodko-kwaśny

Papryka pięknie obrodziła, dlatego dziś w Domu pełnym mięty... będziemy robić sos paprykowy słodko-kwaśny w słoikach na zimę. Sos paprykowy można wykorzystać na kilka sposobów: do makaronu, ryżu, lub kaszy. Dodać do sosu możemy mięso mielone, ale też podsmażoną pierś z kurczaka, lub szybka wersja kiełbasę pokrojoną. Sos paprykowy w każdej wersji jest pyszny.


Papryka, pomidory, cebula, marchew, cukinia

  • Składniki:
  • 1,5 kg papryki
  • 2 kg pomidorów podłużnych
  • 20 dkg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka czubata curry
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać.  Paprykę pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć zdjąć skórkę pokroić w kosteczkę, cukinię obrać wydrążyć i pokroić w kosteczkę, marchew zaś zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach. Cebulę pokroić w półplasterki, do garnka wlać olej i dodać cebulę, zostawić na malutkim gazie, dusić przez chwilę dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorów dusić pod przykryciem,uważać , żeby się nie przypaliło, warzywa puszczą sok. Pomidory włożyć do drugiego garnka i dusić same. Po pół godzinie sprawdzić czy warzywa są miękkie jeśli tak ,dodać pomidory i wszystko razem dusić 20 minut. Dodać wszystkie przyprawy, pogotować 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 35 minut. Sos paprykowy gotowy, a zimą szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Słoiki

9 października 2019

Flaczki z rydzów

Grzyby obrodziły, nawet rydze, o które u nas jest trudno. W Domu pełnym mięty... robimy rydze marynowane, smażymy na masełku, ale najbardziej lubimy flaczki. Flaczki z rydzów spotykane bardzo rzadko, u nas bardzo lubiane.


Grzyby,miska


  • Składniki:
  • 70 dkg mięsa wołowego z kością (szponder)
  • 0,50 kg rydzów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Mięso myjemy zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu, szumujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu tak jak rosół. Jak mięso jest na wpół miękkie, dodajemy włoszczyznę i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Rydze myjemy dokładnie, kroimy w paseczki tzw. julienne, podlewamy wodą i gotujemy, od zagotowania 15 minut. Mięso wyjmujemy z rosołu, obieramy z kości i kroimy w paseczki. wkładamy do rosołu, dodajemy obgotowane rydze i całość gotujemy chwilę, aż rydze będą miękkie. Z masła i mąki robimy zasmażkę i zaprawiamy flaczki. Na koniec doprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Flaczki z rydzów muszą być ostre. Smacznego!

8 października 2019

Zupa z dyni babci

W Domu pełnym mięty... nie może zabraknąć jesienią zupy z dyni. Zupa z dyni, mojej babci, którą zajadałam się ze smakiem, to zupa na mleku z zacierkami, pyszna, zdrowa, bardzo szybka.

talerz z zupą

Składniki:


  • 1 litr mleka
  • 0,50 kg dyni
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • woda 1/4 szklanki


Wykonanie:

Dynie obrać, środek z pestkami wyjąć, pestki wysuszyć są bardzo zdrowe. Dynię pokroić w kostkę, do garnka wlać kilka łyżek wody, włożyć dynię i ugotować do miękkości pod przykryciem. Gdy dynia już jest miękka, przetrzeć ją przez sitko, lub zmiksować. Zrobić zacierki: do mąki dodać wody około 1/4 szklanki, jajko, zagnieść ciasto, musi być dość twarde. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, lub robić małe kluseczki. Mleko zagotować z odrobią soli, na wrzące wrzucić zacierki, pogotować 3 minuty, dodać przetartą dynię zagotować i zupa z dyni gotowa. Nie trzeba dosładzać zupa jest słodka od dyni, chyba, że ktoś lubi słodką zupę. Smacznego!

7 października 2019

Dyniowe placuszki

Dynia królowa jesieni lubiana jest pod każdą postacią. W Domu pełnym mięty... zapraszamy na dyniowe placuszki, idealne dla dzieci, ale dorośli też nimi nie pogardzą.

talerz,placuszki, maliny

Składniki:

  • 40 dkg obranej dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:
Obraną dynię zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać mąkę, jajka, mleko, sól i olej, dobrze wymieszać łyżką. Rozgrzać olej na patelni, nakładać porcje łyżką i smażyć z obydwu stron około 2 minuty. Dyniowe placuszki smaczne są same, można podać je z dżemem, lub jak u nas z jogurtem i malinami. Smacznego!

6 października 2019

Ciasto poszarpane

W domu pełnym mięty... pieczemy ciasto: ciasto poszarpane, łatwe, smaczne, na każdą okazje. A dlaczego nazwa ciasto poszarpane, okaże się na końcu.







Składniki:
talerzyk


  •  2 szklanki mąki pszennej  
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka i 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel różowy np. wiśniowy
  • 1 łyżkę kakao
    ciasto, czjniczek


Wykonanie:

Do mąki dodać 4 łyżki cukru, kostkę masła, 5 żółtek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao. Z ciasta białego zrobić wałek i z ciemnego też zrobić wałek schować do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu szklankę cukru, jak ubite dodać kisiel z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę różową przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą foremki, wyjąć wałeczki ciasta z lodówki i rwać kawałki białego i ciemnego ciasta i wrzucać do różowej masy na przemian raz białe raz ciemne. Ciasto poszarpane gotowe do pieczenia. Piec 45-50 w temperaturze 170 stopni. Smacznego!