Początek jesieni

12 października 2019

Piernik bakaliowy

Dom pełen mięty... pachnie dziś piernikiem. Piernik bakaliowy to bardzo proste ciasto, zawsze się udaje, smaczny, długo zachowuje świeżość.
Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka czubata dżemu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg bakalii:( pokrojonych orzechów, moreli, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej )

Polewa:
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Przygotować bakalie: rodzynki sparzyć gorącą wodą w miseczce, orzechy pokroić, suszone owoce pokroić, jeśli twarde chwilę pomoczyć. Odsączyć wszystkie bakalie z wody, posypać łyżeczką mąki.
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy suche produkty, dodajemy resztę składników: mleko, jajko, olej. Wszystko miksujemy. Ciasto do piernika gotowe, teraz należy dodać bakalie, wymieszać ciasto i wyłożyć na podłużną blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto. Składniki polewy wymieszać i polać polewą i posypać orzechami. Piernik bakaliowy gotowy. Smacznego!

ciasto, czjniczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz