Początek jesieni

31 października 2019

Ciasto Czułość

Dom pełen mięty... jest pełen zapachu, ale pieczonego ciasta, bardzo smacznego, raczej niespotykanego, ciasta o pięknej nazwie Czułość. Ciasto dosyć proste, ładnie się prezentuje.







Kulki:

  • 250 gramów tłustego sera
  • 1 żółtko
  • 10 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto:

  • 180 gramów masła
  • 3 łyżki oleju
  • 250 gramów cukru
  • 150 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 450 gramów mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mleka

Polewa:

  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Najpierw robimy kulki: zmielić twaróg, wymieszać z żółtkiem i z wiórkami kokosowymi. Zrobić małe kulki o średnicy 1-1,5 cm, ułożyć na talerzu, żeby się nie dotykały i do zamrażalnika dać na pół godziny. Teraz ciasto: Miękkie masło wymieszać ze śmietaną, dodać jajka i cukier, ubić. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i 5 łyżek mleka. Do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyłożyć białe ciasto, na to białe delikatnie rozłożyć ciasto ciemne. Teraz wcisnąć do połowy ciasta kulki, a połowa kulek ma wystawać nad ciastem. Upiec ciasto w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.
Polewa: Mąkę wymieszać z mlekiem i z cukrem, postawić na gazie i cały czas mieszać do zagotowania, uważać, żeby się nie przypaliło, na koniec dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika polać polewą i posypać wiórkami. Ciasto Czułość pięknie się prezentuje i jest proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Smacznego!

33 komentarze:

  1. Pyszne ciasto i nawet szybko się robi, dziękuje za przepis mój chłopak był zachwycony i nazwą i smakiem, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, to jest biała polewa, ale komponuje się ze smakiem ciasta, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. U Pani na zdjęciu są dwa ciasta- jasne i ciemne i dopiero w to są wcisniete kulki serowe. Czy ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dac kakao?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, do jednej porcji dodaje się kakao i 5 łyżek mleka , a biała część ciasta jest na dole, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A kulki serowe bez cukru nie są zbyt kwaśne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie, chyba że ser jest bardzo kwaśny, ciasto jest słodkie i polewa też, tak że kulki serowe podkreślają smak, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda obłędnie na pewno zrobię. Mam tylko jedno pytanie jaka wielkości formy. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma duża, ja piekłam 20 cm na 35 cm, a moja rada , aby ciasto ładnie wyglądało , trzeba kroić tak, aby przekroić kulkę serową na pół. Forma może być trochę mniejsza, ciasto będzie wyższe.

      Usuń
    2. Dziękuję za rad. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
    3. Nie ma za co, Pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
  8. Proszę powiedzieć czy śmietanka ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę napisać jaka ma być śmietanka do ciasta 12 % czy kwaśna czy słodka oraz twaróg do kulek czy tłusty czy półtłusty. Ciasto wygląda apetycznie i chcę się skusić na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śmietana 12 kwaśna, najlepiej gęsta, a ser tłusty. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy polewę daje się na ciepłe ciasto czy wystudzone...

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to ma być mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały przepis. Zrobiłam to ciasto na święta. Pierwszy, ale nie ostatni raz����

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka wlasnie dzisiaj będę robić 2 gi raz

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym można zastąpić wiorka kokosowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam z wiórkami, ale może płatki migdałowe, albo mielone migdały

      Usuń
  16. Proszę podać kolejność ucierania składników na ciasto bo mi się zważyło wszystko a wszystko było w jednakowej temperaturze

    OdpowiedzUsuń