Początek jesieni

17 października 2019

Majonez domowy

Dziś będziemy robić majonez domowy. Trwa to tylko chwilę, a majonez jest gęsty, smaczny, zdrowy bez ulepszaczy. Potrzebny jest blender i naczynie przezroczyste, w którym będziemy ucierać majonez.

Składniki:

  • 250 gram oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czubata musztardy 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pieprz

Wykonanie:
Wszystko wkładamy do przezroczystego naczynia, takiego, aby się zmieściła końcówka od blendera. Wkładamy blender tak, aby jajko było schowane w środku końcówki blendera. Włączamy blender, nie ruszamy nim, aż zacznie wychodzić gęsty majonez, wtedy lekko poruszamy, aby połączyć dobrze olej z resztą składników. Zrobienie majonezu nie trwa nawet 5 minut, możemy go zrobić w każdej chwili, należy jednak pamiętać, że jajka z niewiadomego miejsca trzeba sparzyć. W Domu pełnym mięty... hodujemy kury, więc jajka mamy pewne, ale i tak je parzymy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zrobiony w kilka minut, juz nie bede kupowac majonezow sklepowych. Dodalam troche octu jablkowego i szczypte wiecej soli, bo lubie mocniejszy smak. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super szybko zrobiony, od razu w sloiku. Dodalam troszke wody, bo lubie rzadszy majonez. Polecam!

    OdpowiedzUsuń