Początek jesieni

20 października 2019

Ciasteczka Dziadunia

Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy piekli Ciasteczka Dziadunia, bardzo proste, kruche ciasteczka.


Składniki:

  • 200 gram twarogu
  • 200 gram masła
  • 400 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki octu
  • 100 gram cukru

Wykonanie:
Miękkie masło zagnieść z twarogiem, dodać sodę rozpuszczoną w occie, mąkę i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na pół godziny aby stężało. Wyjąć rozwałkować kawałek ciasta i szklanką wycinać kółka. Cukier wysypać na talerzyk, każdy krążek ciasta maczać w cukrze,złożyć na pół, znowu maczać w cukrze, złożyć jeszcze na pół i zanurzyć w cukrze i kłaść na blaszkę cukrem do wierzchu. Piec ciasteczka w temperaturze 170-180 stopni przez 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka są bardzo dobre, maślane, delikatne. Można robić je razem z dziećmi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz