Początek jesieni

22 lipca 2021

Kapuśniak letni

 Kapuśniak z młodej kapusty, z dodatkiem ziemniaków, to pyszna, sycąca zupa, którą możemy zjeść tylko w lato, potem kapuśniak smakuje już inaczej. Zupa szybka, dosyć prosta, można ją ugotować na żeberkach, drobiu, ale moja wersja jest bez mięsa, mimo to zupa jest treściwa.



Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule małe
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kawałek selera
  • 50 gramów tłuszczu masła lub smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pomidor
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 5-6 ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Warzywa wraz z kapustą zalać 2 litrami wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy kapusta zmniejszy swą objętość, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, na patelni zrumienić na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać ją do zupy, zagotować. Doprawić zupę do smaku octem, solą, majerankiem i pieprzem i dodać natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz