Początek jesieni

21 lipca 2021

Pikle z ogórków na zimę

 Pikle z ogórków to przede wszystkim pomysł na wykorzystanie dużych ogórków, które nie nadają się do kiszenia, ani do konserwowania. Zalewa do pikli jest słodko-kwaśna, nie za ostra. Pikle z ogórków idealnie pasują do mięsa, ale też do kanapek.



Składniki:

  • 1.5 kg dużych ogórków
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • marchewka

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić w plasterki, zalać wrzącą wodą i zagotować. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie wykroić nasiona. Słoiki wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojone ogórki układać w słoikach dosyć ciasno, jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, kawałek chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 2-3 plasterki marchwi i koper. Z podanych składników ugotować zalewę, gorącą zalać pikle i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować od zagotowania wody, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Zostawić w garnku jeszcze na 10 minut, wyjąć, postawić na ściereczce do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz