Początek jesieni

23 lipca 2021

Chlebek odrywany z ziołami

 Chlebek odrywany z dużą ilością ziół, to sprawdzony przepis na szybki, pyszny, drożdżowy chlebek. Robię go zawsze w lato, jest idealny na wszelkie imprezy w plenerze, a do grilla wręcz niezastąpiony. Jak sama nazwa wskazuje nie trzeba go kroić, jest zrobiony tak, że kromki same się oddzielają. Pięknie pachnie, najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepły, a rzadko bywa, aby ostygł, gdyż szybko znika. Przepis mam od koleżanki.


Składniki:

  • 900 gramów mąki pszennej
  • 450 ml letniej wody
  • 100 gramów świeżych drożdży
  • 5 gramów cukru
  • 7,5 grama soli
  • 75 ml oleju
  • 200 gramów masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebulki
  • 5 gramów soli do masła
  • 50 gramów ziół: rozmaryn, szałwia, majeranek. oregano, cząber, natka pietruszki

Wykonanie:

Do świeżych drożdży dodać cukier i trochę letniej wody, rozmieszać i zostawić, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, wodę, sól i olej, najlepiej ciasto wyrobić w mikserze planetarnym, ale całkiem lekko wyrabia się ręcznie. Gdy ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. W tym czasie przygotować nadzienie. Masło musi być bardzo miękkie, ale nie płynne. Zioła najlepiej świeże i takie jakie lubimy, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulki pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na pół i każdą część rozwałkować. Masło połączyć z ziołami i czosnkiem. Połowę masła z ziołami rozsmarować na cieście, następnie ciasto pokroić na paski szerokości 10 cm, każdy pasek składać w harmonijkę i układać jeden przy drugim na formie dużej 35 x 40 cm. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec chlebek około 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz