Początek jesieni

27 stycznia 2021

Ciasto Wiewiórka

 Ciasto Wiewiórka to proste ciasto ucierane, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i pokrojonych w kostkę jabłek. Nazwę swą zawdzięcza kolorowi ciasta, który to uzyskuje się dzięki dodatkowi sody, i wygląda jak ruda wiewiórka. Ciasto smaczne, bardzo proste, nie za słodkie, idealne do kawy, czy herbaty.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 gram posiekanych orzechów
  • 3 jabłka

Wykonanie:


Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie cienkim strumieniem dolewać olej. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i posiekane orzechy, wymieszać. Foremkę  20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni grzanie góra-dół i piec ciasto50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz