Początek jesieni

26 stycznia 2021

Ryż zapiekany z jabłkami

 Ryż zapiekany z jabłkami  to wspomnienie z dzieciństwa, ale miłe wspomnienie, takie proste danie na obiad, podwieczorek, czy nawet na kolację. Ugotowany ryż, przełożony warstwą usmażonych jabłek, z dodatkiem cynamonu, a wszystko zapieczone w piekarniku. Takie proste, dosyć tanie i bardzo smaczne danie.



Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • 200 ml śmietany kwaśnej


Wykonanie:

Ryż opłukać, wodę z mlekiem zagotować, dodać sól i ryż, ugotować do miękkości około 15-20 minut. Jabłka obrać, jedno zostawić nie obrane. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach i przesmażyć na patelni, dodać do smaku cukru, zależy od gatunku jabłek, dlatego trzeba skosztować jabłka i w razie potrzeby dosłodzić. Przygotować naczynie do zapiekania, u mnie salaterka z przykryciem żaroodporna, wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą. Ugotowany ryż podzielić na trzy części, jedną wyłożyć na dno naczynia, na ryżu rozłożyć połowę usmażonych jabłek, posypać cynamonem, drugą warstwę ryżu, znowu jabłka i na koniec ryż. Na wierzchu ryż posmarować śmietaną, a ostanie jabłko umyć i pokroić na  półplasterki i ułożyć na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec przykryte 25- 30 minut. Ryż z jabłkami podawać gorący, chociaż zimny też jest dobry.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

1 komentarz: