Początek jesieni

28 stycznia 2021

Zupa rybna z grzankami

 Zupa rybna z grzankami, to prosta zupa, w której wykorzystujemy odpady z ryb: głowy, grzbiety, ogony, płetwy, lub ryby, które mają dużo ości i są małe, jak płotki, leszcze. Można ugotować ją na każdej rybie, ale najlepsza jest na karpiu.



Składniki:

  • 600 gram głów, ogonów z karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 czerstwe bułki na grzanki

Wykonanie:

Ryby umyć i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowinę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać tylko marchewkę ugotowaną. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatową. Bułkę pokroić w kostkę i wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać i mieszać, aż zrobią się rumiane grzanki. Zupę rybną podawać na talerzu posypaną grzankami, tuż przed podaniem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz