Początek jesieni

14 sierpnia 2020

Warzywa z piersią z kurczaka

Soczysty filet z piersi z kurczaka z warzywami, idealne lekkie, smaczne danie na obiad czy kolację, a nawet dla niespodziewanych gości. Warzywa mogą być różne, kalafior, cukinia, papryka, marchew, ważne aby było kilka rodzajów i dużo. Przepis prosty, a danie szybko się przyrządza.


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2  kalafiora
  • 1 papryka czerwona
  • garść fasolki szparagowej
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki, dodać zioła, sos sojowy i łyżeczkę oleju, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso się marynowało. Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paseczki na zapałkę, cebulę w plasterki, cukinię w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i zamarynowaną pierś i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do rondla. Na pozostały tłuszcz włożyć marchew, pietruszkę i krótko smażyć i przełożyć na mięso, dodać kalafior i fasolkę. Na patelnię wlać  szklankę wody, zagotować i zalać warzywa z mięsem, dusić na małym grzaniu 5 minut, dodać cukinię. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak warzywa miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Warzywa z piersią z kurczaka podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz