Początek jesieni

15 sierpnia 2020

Cukinia na słodko

Cukinię można przygotować na wiele sposobów, na ostro w sałatce, jako dodatek do lecza, faszerowaną, ale bardzo dobra jest na słodko, jako dodatek do ciast i deserów. Cukinia na słodko smakuje jak ananas, przepis jest prosty i dosyć szybki.


Składniki:

  • 2 kg obranej cukinii
  • 600 gram cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 cytryny

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, umyć i pokroić w plastry lub w kostkę.  Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Z jednej cytryny skórkę cienko obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować syrop z cukru, wody z sokiem z cytryn i skórką cytrynową. Na wrzący syrop wrzucić cukinię, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5-8 minut, aż będzie szklista. Cukinię włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem.

4 komentarze:

  1. A czy zamiast cukru sprawdzi się ksylitol lub etyrol?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy nie trzeba dodać aromatu ananasowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam aromatu, wystarczy skórka ze świeżej cytryny.

      Usuń