Początek jesieni

9 czerwca 2020

Szparagi zielone w mięsie mielonym

Szparagi zielone są bardzo smaczne, niskokaloryczne, a w dodatku zdrowe, dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej w sezonie, teraz są najlepsze. Szparagi zielone w mięsie mielonym to pomysł na bardzo smaczne danie obiadowe, szybkie, proste i pyszne.


Składniki:

  • 500 gram mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 14 szparagów zielonych
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • masło klarowane
  • bułka tarta

Wykonanie:
Mięso umyć, a bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Zmielić mięso przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać jajko, sól, pieprz do smaku i 1 łyżeczkę pokrojonego świeżego rozmarynu, można go zastąpić ulubionymi ziołami, lub cebulą. Masę dokładnie wyrobić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Na dłoni rozłożyć porcję mięsa mielonego, położyć szparaga i zawinąć go w mięso, tak aby główka była na wierzchu . Każdego szparaga obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć każdą porcję z obydwu stron do  zrumienienia, a potem na wolnym ogniu dosmażyć. Szparagi podane w ten sposób są bardzo dobre, soczyste, a główki idealne i pyszne, podajemy z młodymi ziemniakami i mizerią lub sałatą ze śmietaną.

2 komentarze: