Początek jesieni

8 czerwca 2020

Pierogi ze szpinakiem i serem

Pierogi ze szpinakiem i serem są bardzo dobre, jeśli ktoś ich nie jadł polecam. Szpinak jest bardzo zdrowy, lecz nie każdy go lubi, podany w formie pierogów z dodatkiem sera Feta i twarogu, doprawiony na ostro pieprzem, jest naprawdę smaczny.


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła 
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 gram sera Feta
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Do polania:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, zamieszać, dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto dolewając po trochu wodę. Cisto zostawić przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Szpinak umyć i przebrać, sparzyć gorącą wodą, aby zmniejszył swą objętość. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, przesmażyć i dołożyć szpinak, całość chwilę smażyć. Dodać do szpinaku pokrojony w kostkę ser Feta i pokruszony twaróg, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą. Ciasto wałkować na placki, szklanką wykrawać kółka, nadziewać łyżką farszu i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać na wrzącą pierogi, gdy wypłyną zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 5 minut. Cebulę pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, przesmażyć na złoto. Pierogi wyjąć na talerz i polać cebulą z tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz