Początek jesieni

30 stycznia 2020

Leczo z papryki i cukinii

Leczo smaczne danie z papryki słodkiej, cukinii, cebuli, z pomidorami i  kiełbasą, pochodzące z Węgier, ale na dobre u nas zagościło.



Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 3 papryki
  • 1 cukinia
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 jabłka 
  • zielona natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  •  sól
  • papryka

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Cukinię obrać jeśli trzeba i pokroić w kostkę, a pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i też pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i dusić na niedużym grzaniu, aż zmięknie, wtedy dodać paprykę. Pod koniec duszenia dodać cukinię, jak zmięknie włożyć pomidory. Dusić leczo na wolnym grzaniu chwilę. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu i dodać do lecza, doprawić solą, pieprzem, ketchupem. Jabłko zetrzeć na tarce, dodać i zagotować. Natkę pietruszki posiekać drobno i dodać na koniec. Leczo podawać z chlebem lub z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz