Początek jesieni

31 stycznia 2020

Karp smażony

Ryby należy jeść jak najczęściej, są bardzo zdrowe i smaczne. Karp to ryba słodkowodna, kojarzy się z wigilią, ale podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje o każdej porze roku.


Składniki:

  • karp
  • sok z cytryny
  • cebula
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  •  2-3 łyżki mąki
  • masło klarowane lub olej


Wykonanie:
Karpia wypaproszyć, oczyścić, odciąć łeb i płetwy, podzielić na dzwonka i dokładnie umyć. Karpia obłożyć pokrojoną cebulą i zalać mlekiem, aby pozbyć się zapachu mułu, niech tak postoi w lodówce 1 godzinę. Następnie osuszyć dzwonka, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby ryba się zamarynowała. Po godzinie wyjąć karpia, obsuszyć. Na talerz wsypać 2-3 łyżki mąki, dzwonka obtoczyć z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć karpia najpierw na dużym grzaniu, a potem dosmażyć zmniejszając grzanie. Rybę podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz