Początek jesieni

29 stycznia 2020

Sałatka owocowa Delfin

Owoce powinniśmy jeść całym rokiem, najlepiej świeże jeśli to możliwe, lub mrożone. Sałatka owocowa to pomysł na wykorzystanie owoców świeżych o różnych smakach: kwaśnych i słodkich.




Składniki:

  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Miód dokładnie rozmieszać z sokiem z cytryny. Jabłko umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórą, dodać sos miodowo-cytrynowy, dobrze wymieszać i zostawić na 15 minut, aby jabłko zmiękło. Pomarańczę obrać, oddzielić białą skórkę, a powstałe fileciki pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać, przekroić na pół, a potem na plasterki. Z banana odkroić około 6 cm ze skórą, resztę obrać i pokroić w plasterki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Z banana ze skórą zrobić małego delfina, oczy z ziarenek pieprzu, a a język z rodzynki. Na półmisku ułożyć delfina, obłożyć go pomarańczą, plasterkami z banana na przemian z kiwi. Na około ułożyć plasterki jabłek. Całość posypać rodzynkami i polać sosem miodowo-cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz