Początek jesieni

3 października 2019

Sałatka z buraków, cebuli i papryki

Dziś w Domu pełnym mięty... robimy sałatkę z buraków z dodatkiem cebuli i papryki w słoikach na zimę. Sałatka jest bardzo dobra, można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Przepis jest prosty i sprawdzony, robię ją praktycznie co roku od bardzo wielu lat.





papryka,buraki

Składniki:


  • 6 kg buraków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1/8 szklanki cukru (do smaku)
  • sól do smaku, ziele angielskie, liść laurowy

Buraki umyć dokładnie, zalać zimną wodą i ugotować w łupinach, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i pokroić tak samo jak paprykę. Z podanych składników octu, wody, ziela angielskiego, liścia laurowego i cukru ugotować zalewę, dodać paprykę i cebulę, zagotować i wolno gotować 5 minut.  Dodać do papryki i cebuli starte buraki, przyprawy, wszystko wymieszać i nakładać do słoików, pasteryzować małe słoiki 20 minut. Sałatka dobra jest na zimno, ale też podsmażona na masełku z dodatkiem łyżki śmietany. Smacznego!

 Zobacz  Buraczki w słoikach  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz