Początek jesieni

3 października 2019

Kapusta włoska kiszona

Dziś w Domu pełnym mięty... kisimy kapustę włoską. Zrobiona w ten sposób nie traci cennych witamin, smaczna, zdrowa, łatwa do zrobienia. Kiszenie nie jest trudne, a to najlepsza metoda na przechowywanie warzyw.







Składniki:
  • 3 kg kapusty włoskiej
  • 25 dkg cebuli
  • 0.50 kg jabłek
  • 0,50 kg papryki czerwonej
  • 25 dkg marchwi
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 5 dkg soli kamiennej




Wykonanie:


Duży garnek kamienny przeznaczony do kiszenia dobrze wymyć i wyparzyć (może być wiaderko plastykowe). Kapustę oczyścić, opłukać, i poszatkować, Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę wymyć, obrać i pokroić w paseczki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do kapusty dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Kapustę nakładać do garnka dobrze ugnieść najlepiej drewnianym ubijakiem. Kapustę nakryć talerzykiem, obciążyć, przykryć ściereczką i postawić w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Codziennie zdjąć talerzyk i przebić kapustę. Ukiszoną kapustę wynieść w chłodne miejsce, jest gotowa jako surówka do obiadu, można jedynie ją doprawić cukrem, olejem do smaku. Ukiszoną kapustę można nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować, od chwili zagotowania 10 minut. Kapusta włoska zrobiona w ten sposób to pełna witamin gotowa sałatka do obiadu. Smacznego!
Kapusta kiszona w słoikach




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz