Początek jesieni

16 marca 2024

Pizza z patelni drożdżowa

 Pizza drożdżowa z patelni pyszna, domowa, a smakuje prawie tak, jak ta pieczona. Robi się ją bardzo szybko, jest też to wersja dla tych, co nie mają piekarnika, lub właśnie przestał działać. Przepis jest na najprostszy wariant, który możemy wzbogacić według upodobania. Taka szybka pizza to świetny pomysł na szybki obiad, czy kolację.


Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru


Sos:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • woda

Dodatki:

  • 100 gramów sera żółtego
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • kilka plasterków kiełbasy chorizo

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłej, ale nie gorącej, wymieszać i zostawić, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać, następnie wyrośnięte drożdże, olej i wyrabiać dłonią dolewając po trochu letnią wodę. Wyrobione, gładkie ciasto zostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Przygotować sos: do kubka dodać koncentrat, oliwę, oregano, przeciśnięty czosnek i trochę wody, wymieszać, jeśli sos jest za gęsty to dodać jeszcze wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ananasa pokroić na mniejsze kawałki, a kiełbasę w plasterki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, lub trzy części w zależności jak duża jest patelnia. Każdą porcję ciasta rozwałkować, lub rozciągnąć dłońmi na wielkość patelni, zostawić przykryte na kilka minut. Patelnię, najlepiej taką teflonową, lub o grubym dnie rozgrzać dobrze i włożyć ciasto, zmniejszyć od razu grzanie do minimum, przykryć pokrywką i wolno smażyć około 10 minut, aż pizza lekko zbrązowieje, wtedy przewrócić ją na drugą stronę, posmarować po wierzchu sosem, dodać kiełbasę, ananasa i posypać startym serem. Przykryć patelnię i smażyć aż ser się rozpuści, a spód pizzy zrumieni. Pizza z patelni wyszła bardzo dobra, ciasto chrupiące, można kroić na trójkąty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz