Początek jesieni

13 października 2023

Pierogi z kaszą gryczaną i z serem

 Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie popularne szczególnie na Lubelszczyźnie. Pierwszy raz jak je robiłam nie wiedziałam czy sprawdzą się w mojej rodzinie, gdyż moi bliscy nie są fanami kaszy gryczanej, jedzą ją jedynie z gulaszem. Pierogi jednak okazały się bardzo dobre, trochę podobne do Ruskich, podałam je polane kwaśną śmietaną, ale pyszne też są ze skwarkami i cebulą.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda


Farsz:

  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 100 gramów kaszy gryczanej palonej
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżka oleju

Do polania:

  • kwaśna śmietana, lub cebula z boczkiem

Wykonanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na oleju. Do ugotowanej i zimnej kaszy dodać przesmażoną cebulę i pokruszony biały ser, doprawić na ostro solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę wsypać do miski, w środku zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać część mąki, zrobi nam się taki gęsty kisiel, dodać sól, olej i wyrabiać dłonią dolewając zimną wodę. Ciasto na pierogi musi być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni. Zostawić na kilka minut przykryte, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na grubość1-2 milimetrów, wycinać kółka i nadziewać przygotowanym farszem. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać pierogi, jak wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4 minuty. Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać kwaśną śmietaną, lub skwarkami z boczku ze zrumienioną cebulą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz