Początek jesieni

6 października 2023

Ciasto marchewkowe z lukrem

 Ciasto marchewkowe z orzechami, polane polewą na bazie kwaśnej śmietany, pyszne, wilgotne, pachnące i bardzo proste do zrobienia. Smakuje trochę jak piernik cynamonem, nie wiem  dlatego, ale najczęściej piekę je jesienią, takie jesienne moje ciasto. Przepis jest ze starego zeszytu, sprawdzony wielokrotnie, teraz jest dużo różnych przepisów na to marchewkowe ciasto, najczęściej przełożone kremem, ale ja trzymam się starego, sprawdzonego przepisu i zapraszam do wypróbowania go.



Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi(6 marchewek)
  • 4 całe jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 50 gramów rodzynek

Lukier:

  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie posiekać, a rodzynki zalać wrzącą wodą i odcedzić.  Szklanka u mnie ma pojemność 200 ml. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i ubić mikserem, aż masa jajeczna zbieleje. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, ubijać i wlewać cienkim strumieniem olej. Do ubitego ciasta dodać cynamon, kakao, wymieszać i na koniec dodać utartą marchew, orzechy i rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec ciasto 50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyłączyć piekarnik. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze cukru i polać jeszcze ciepłe ciasto. Forma do pieczenia u mnie keksówka 35 x 12 cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz