Początek jesieni

27 września 2023

Pigwowiec do herbaty na zimę

 Pigwowiec, nazywany też pigwą, chociaż to zupełnie inne owoce, to taka polska cytryna, skarbnica witamin, najlepiej byłoby jeść go na surowo, ale można z niego robić przetwory na zimę. Prawie wszystkie przepisy na przetwory z pigwowca zawierają dużo cukru. Robiłam sok, mus, nawet nalewkę. Ten przepis jest bardzo prosty, przygotujemy z niego każdą ilość pigwowca i z niewielkim dodatkiem cukru. Zastąpi nam cytrynę w herbacie, jest też dla tych co nie słodzą herbaty.



Składniki:

  • owoce pigwowca
  • cukier
  • wrząca woda
  • słoiki małe

Wykonanie:

Dojrzałe owoce pigwowca, mogą być zebrane z ogrodu lub te leśne, umyć dokładnie. Owoce są bardzo twarde, dlatego trzeba trochę wysiłku aby je pokroić i wydrążyć pestki, a jest ich bardzo dużo. Wydrążone owoce pokroić w cząstki. Przygotować małe słoiki, takie do 180 ml, umyć je i wyparzyć. Pokrojone owoce pigwowca układać w słoikach upychając je, aby weszło ich jak najwięcej, zostawić około dwóch centymetrów od brzegu. Zagotować wodę i wrzącą wlać do słoików, a na wierzch wsypać jedną łyżeczkę cukru, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę, tak aby przykryła słoiki do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Tak przygotowany pigwowiec jest miękki, kwaśny, aromatyczny, idealnie zastąpi nam cytrynę. Zobacz   Sok z pigwowca


25 września 2023

Pierogi z kaszanką

 Pierogi z kaszanką zrobiłam pierwszy raz z ciekawości, nie wiedziałam czy mojej rodzinie będą smakowały, ale okazały się bardzo dobre. Wiem, że nie każdy lubi kaszankę, więc danie to może budzić mieszane uczucia. Warto było jednak spróbować  nowego połączenia smaków i teraz pierogi z kaszanką goszczą u nas coraz częściej. Kaszankę miałam z własnej roboty, bardzo ją lubimy, dlatego kilka razy w roku robię ją sama. 


Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • sól do gotowania pierogów

Farsz:

  • 500 gramów kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju


Do polania:

  • 1 cebula
  • 150 gramów boczku

Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać dłonią dolewając po trochu zimną wodę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od dłoni, zostawić ciasto przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Kaszankę wyjąć z osłonki i dodać do cebuli i wszystko obsmażyć. Kaszanka ładnie się rozpadnie podczas smażenia i powstanie gładki farsz, można go jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do wystudzenia. Dobrze jest z farszu ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułatwi nam to lepienie pierogów, ale można też nakładać farsz łyżką. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na grubość 1-2 milimetrów, wycinać kółka i nadziewać kaszanką, zlepiać dokładnie brzegi, tak przygotować wszystkie pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać pierogi po kilka sztuk, nie za dużo, żeby nam się nie zlepiały, gdy wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 5 minut. Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienioną na tłuszczu cebulką z boczkiem.


22 września 2023

Cytrynowe ciasteczka popękane

 Ciasteczka cytrynowe z wierzchu popękane i takie muszą być, to pochodzące z Włoch biscotti al limone. Pyszne, żółte ciasteczka z nutą cytryny, miękkie w środku, a z chrupiącą skórką z wierzchu, idealne do kawy, czy herbaty. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnego wyrabiania. Ważne, aby ciasteczka przed pieczeniem były dobrze schłodzone w lodówce, wtedy ładnie popękają.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 gramów cukru pudru
  • 50 ml oleju
  • 1 cytryna
  • 225 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek(2-3 łyżki)



Wykonanie:

Cytrynę umyć dokładnie, sparzyć, zetrzeć skórkę samą żółtą część na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Do miski wbić jajko, dodać cukier puder, startą skórkę z cytryny, olej i sok z cytryny wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką. Mąkę pszenną przesiać, dodać proszek do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Ciasto trzeba dobrze schłodzić w lodówce, można je włożyć od razu i zostawić na minimum godzinę, lub dłużej. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki i obtoczyć w cukrze pudrze, nie spłaszczać ciasteczek, układać na formie i od razu piec, gdyż jak stoją to cukier się rozpuszcza. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół i piec ciasteczka około 20 minut. Ciasteczek wyszło 30 sztuk, ale zależy to od wielkości zrobionych kulek.


12 września 2023

Powidła śliwkowe z piekarnika

 Domowe powidła śliwkowe, pachnące, gęste, u mnie nie może ich zabraknąć w spiżarni. Wielu osobom nie chce się stać nad garnkiem i mieszać śliwek, które często się przypalają, dlatego dziś przepis na powidła które nie wymagają pilnowania. Ważne są tu śliwki, najlepsze węgierki i to bardzo dojrzałe, wtedy nie potrzeba dodawać cukru, lub tylko trochę. 



Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:

Śliwki węgierki umyć dokładnie, osuszyć i usunąć pestki. Przygotować naczynie żaroodporne, takie aby pomieściły nam śliwki, oczywiście możemy zrobić z większej ilości śliwek, muszą tylko się zmieścić w naczyniu. Wstawiamy śliwki do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni grzanie góra-dół i zostawiamy na 4-5 godzin. Czas smażenia zależy od śliwek, czy były bardzo soczyste, czy też takie już pomarszczone, te drugie dużo szybciej będą gotowe. Następnie powidła należy wymieszać drewnianą łyżką i spróbować, jeśli są mało słodkie dodać cukier, wymieszać i zostawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie powidła powinny być już gęste i lekko brązowe. Wyparzyć słoiki i nakrętki, nałożyć gorące powidła do słoików, zakręcić, sprawdzić czy nie "syczą", postawić do góry dnem i przykryć kocykiem, zostawić do wystudzenia.


11 września 2023

Cukinia z warzywami i z jajkiem

 Cukinia jest u mnie w domu bardzo  lubiana i często używana, przyrządzam z niej dużo dań. Dziś przepis na cukinię smażoną z warzywami i z jajkiem. Danie proste, smaczne można przygotować je zarówno na obiad, kolację, a nawet na śniadanie. Dodatek warzyw może być różny, ale powinna być cebula. Dodałam paprykę, czosnek, pomidory, szczypiorek i okrę, którą mam w ogrodzie.



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej papryki
  • 1 okra
  • 3 pomidory średnie
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć, nie musi się obierać ze skórki jeśli jest młoda, wydrążyć środek z nasionami i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie lekko ją usmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać cukinię, paprykę i mieszając chwilę smażyć. Gdy cukinia lekko zmięknie, dodać przyprawy do smaku. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do cukinii.  Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Jajka rozbić widelcem i wylać na warzywa, lekko zamieszać, gdy się zetną, posypać szczypiorkiem i podawać z dodatkiem pieczywa. Smacznego!


9 września 2023

Schab w sosie słodko-kwaśnym

 Schab w sosie słodko-kwaśnym to pomysł na pyszny obiad. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty, delikatny i miękki, a dodatek papryki, ananasa i pomidorów idealnie się komponuje z mięsem. Przepis prosty, a przygotowanie dania trwa bardzo szybko. Schab w sosie można podać z dodatkiem ryżu, lub z ziemniakami. Zamiast świeżego ananasa może być ananas w syropie.



Składniki:

  • 600 gramów schabu wieprzowego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 300 gramów ananasa
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • tłuszcz do smażenia



Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry, każdy kawałek rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie 2x2 cm. Ananasa, u mnie połowa, obrać ze skóry, wyciąć twardy trzon i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdy kawałek schabu lekko obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odłożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i paprykę, po minucie dodać schab, dolać 1/2 szklanki wody, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Po pół godzinie dodać pokrojonego ananasa, chwilę dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do schabu. Dusić chwilę, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. 


7 września 2023

Bułki ze śliwkami i kruszonką

 Pyszne bułki drożdżowe  ze śliwkami  posypane słodką kruszonką, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealne na słodką przekąskę dla dzieci, a na drugi dzień są tak samo pyszne. Sezon na śliwki w pełni tak że nie może zabraknąć z nimi drożdżówek. Śliwki najlepiej węgierki, nie mają one tak dużo soku jak inne śliwki, pięknie pachną podczas pieczenia, a dzięki nim bułeczki nie są suche. Przepis prosty i warty wypróbowania.





Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 60 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania bułek
  • 300 gramów śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 50 gramów masła zimnego
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów mąki pszennej



Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Żółtka utrzeć trzepaczką razem z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mleko i wszystko wymieszać. Do ubitych jajek z mlekiem dodać wyrośnięte drożdże i połowę mąki i wszystko wyrobić mikserem na gładką masę, dosypywać pozostałą mąkę i wyrabiać mikserem. Jeśli ciasto jest już za gęste dalej wyrabiać dłonią, na koniec dodać rozpuszczone, ale letnie masło i chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto można wyrobić też w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło i podwoiło swą objętość. Śliwki umyć, wypestkować i każdą przekroić na cztery części ale nie do końca, tak aby śliwka się nie rozpadła. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość dwóch centymetrów. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i ułożyć je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić bułeczki przykryte ściereczką niech podrosną. Przygotować kruszonkę: połączyć masło z cukrem i mąką, zagnieść palcami na małe kluseczki. Gdy bułeczki wyrosną, każdą na brzegu posmarować rozmąconym żółtkiem, a na środku położyć pokrojoną śliwkę i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki 20 minut do ładnego zrumienienia.

1 września 2023

Domowy sos słodko-kwaśny

 Domowy sos słodko-kwaśny jak sama nazwa wskazuje jest trochę słodki, trochę kwaśny, trochę pikantny, ale smaki komponują się idealnie. Sos jest pyszny, pikantny, aromatyczny, warto go zrobić na zimę, wtedy obiad zrobimy w kilka minut. Smakuje zarówno z makaronem, jak i z ryżem, ale też nadaje się jako marynata do kurczaka i żeberek. Wystarczy umyte mięso zalać sosem, zostawić na noc w lodówce, a potem upiec i danie gotowe. Przepis nie jest trudny, sprawdzony i zawsze się udaje.



Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,6 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 2 duże papryki czerwone
  • 170 gramów kukurydzy (mała puszka)
  • 5 plastrów ananasa ( mała puszka)
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę dodać do garnka razem z pomidorami, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować bez przykrycia pół godziny. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w małą kostkę, dodać do podgotowanych pomidorów i wszystko gotować jeszcze pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Po godzinie gotowania sosu tj. pół godziny pomidory z cebulą i pół godziny jeszcze z cukinią, dodać paprykę, sól, pieprz, cukier i gotować jeszcze 20 minut. Do sosu dodać ocet, przetarty czosnek, pokrojony w drobną kostkę ananas i odsączoną z zalewy kukurydzę, doprawić pozostałymi przyprawami, musztardą, i wolno gotować dziesięć minut. W soku z ananasa rozpuścić skrobię, dodać 2 łyżki zimnej wody  wlać do sosu i zagotować. Spróbować czy odpowiada nam smak, można jeszcze dodać ostrej papryki, ale ja nie dodaję, sos jest jak dla mnie wystarczająco ostry. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć, włożyć sos, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki są gorące, dlatego zalać je gorącą wodą do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować je 20 minut, zostawić w garnku, aby trochę przestygły. Sosu wyszło 9 słoików o pojemności 400 ml.