Początek jesieni

25 września 2023

Pierogi z kaszanką

 Pierogi z kaszanką zrobiłam pierwszy raz z ciekawości, nie wiedziałam czy mojej rodzinie będą smakowały, ale okazały się bardzo dobre. Wiem, że nie każdy lubi kaszankę, więc danie to może budzić mieszane uczucia. Warto było jednak spróbować  nowego połączenia smaków i teraz pierogi z kaszanką goszczą u nas coraz częściej. Kaszankę miałam z własnej roboty, bardzo ją lubimy, dlatego kilka razy w roku robię ją sama. 


Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • sól do gotowania pierogów

Farsz:

  • 500 gramów kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju


Do polania:

  • 1 cebula
  • 150 gramów boczku

Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać dłonią dolewając po trochu zimną wodę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od dłoni, zostawić ciasto przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Kaszankę wyjąć z osłonki i dodać do cebuli i wszystko obsmażyć. Kaszanka ładnie się rozpadnie podczas smażenia i powstanie gładki farsz, można go jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, zostawić do wystudzenia. Dobrze jest z farszu ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułatwi nam to lepienie pierogów, ale można też nakładać farsz łyżką. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na grubość 1-2 milimetrów, wycinać kółka i nadziewać kaszanką, zlepiać dokładnie brzegi, tak przygotować wszystkie pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać pierogi po kilka sztuk, nie za dużo, żeby nam się nie zlepiały, gdy wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 5 minut. Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienioną na tłuszczu cebulką z boczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz