Początek jesieni

7 września 2023

Bułki ze śliwkami i kruszonką

 Pyszne bułki drożdżowe  ze śliwkami  posypane słodką kruszonką, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealne na słodką przekąskę dla dzieci, a na drugi dzień są tak samo pyszne. Sezon na śliwki w pełni tak że nie może zabraknąć z nimi drożdżówek. Śliwki najlepiej węgierki, nie mają one tak dużo soku jak inne śliwki, pięknie pachną podczas pieczenia, a dzięki nim bułeczki nie są suche. Przepis prosty i warty wypróbowania.





Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 60 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania bułek
  • 300 gramów śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 50 gramów masła zimnego
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów mąki pszennej



Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Żółtka utrzeć trzepaczką razem z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mleko i wszystko wymieszać. Do ubitych jajek z mlekiem dodać wyrośnięte drożdże i połowę mąki i wszystko wyrobić mikserem na gładką masę, dosypywać pozostałą mąkę i wyrabiać mikserem. Jeśli ciasto jest już za gęste dalej wyrabiać dłonią, na koniec dodać rozpuszczone, ale letnie masło i chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto można wyrobić też w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło i podwoiło swą objętość. Śliwki umyć, wypestkować i każdą przekroić na cztery części ale nie do końca, tak aby śliwka się nie rozpadła. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość dwóch centymetrów. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i ułożyć je na formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić bułeczki przykryte ściereczką niech podrosną. Przygotować kruszonkę: połączyć masło z cukrem i mąką, zagnieść palcami na małe kluseczki. Gdy bułeczki wyrosną, każdą na brzegu posmarować rozmąconym żółtkiem, a na środku położyć pokrojoną śliwkę i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki 20 minut do ładnego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz