Początek jesieni

7 maja 2022

Udka z kurczaka pod ciastem francuskim

 Udka z kurczaka pod ciastem francuskim to danie proste, smaczne, takie na każdą imprezę większą i taką małą, a nawet na niedzielny obiad. Mięso z kurczaka jest bardzo smaczne, soczyste, przykryte smażonymi pieczarkami, startym żółtym serem i wszystko pod ciastem francuskim. Danie samodzielne, nie trzeba ani ziemniaków, ani ryżu, wystarczy jakaś sałatka, nawet pokrojone pomidory i danie gotowe.



Składniki:

  • 1kg udek z kurczaka( górna część ćwiartki)
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 gramów sera żółtego
  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • łyżeczka płatków migdałowych




Wykonanie:

Udka z kurczaka obrać z kości, zdjąć skórę, umyć i jeśli duże, to przekroić na pół. Kości można zostawić i dodać do zupy. Mięso przełożyć do miseczki posypać solą 1/2 łyżeczki, pieprzem i słodką papryką, dodać olej i wszystko wymieszać, przykryć i schować do lodówki. Pieczarki oczyścić, jeśli małe nie obierać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, przesmażyć chwilę i dodać pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno smażyć mieszając, aż wyparuje sok, nie trwa to długo. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicę, ale często robię na dużej formie z kuchenki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć mięso z kurczaka. Na udka wyłożyć smażone pieczarki, tak aby przykryły mięso. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach i całość posypać. Ciasto francuskie przyciąć do wielkości formy, zrobić kilka naciąć, ja nacięłam cztery listki, ale może to być kratka, czy lekkie kreski, przykryć udka ciastem. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować ciasto po wierzchu. Całość posypać migdałami i ważne przykryć folią aluminiową, jeśli tego nie zrobimy ciasto nam się spali. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i wstawić udka z kurczaka. Piec 45 minut, zdjąć folię aluminiową i dopiec jeszcze 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a udka będą miękkie. Podawać krojąc na porcje, z dodatkiem ulubionej surówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz